Русија

Антонов: Сви амерички тенкови у Украјини биће уништени

Ако САД одлуче да испоруче тенкове Кијеву, ово би била још једна очигледна провокација против Руске Федерације. Нико не треба да гаји илузије ко је прави агресор у актуелном сукобу, рекао је руски амбасадор у Вашингтону
Антонов: Сви амерички тенкови у Украјини биће уништениwww.globallookpress.com © State Duma of Russian Federation/Twitter.com

Руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов изјавио је да би испорука америчких тенкова Украјини била "очигледна провокација" и упозорио да ће руска војска уништити сва оклопна возила.

"Ако САД одлуче да испоруче тенкове Кијеву, онда оправдавање таквог корака аргументима о 'одбрамбеном оружју' дефинитивно неће успети. Ово би била још једна очигледна провокација против Руске Федерације. Нико не треба да гаји илузије ко је прави агресор у актуелном сукобу", рекао је Антонов.

Према његовим речима, САД намерно покушавају да нанесу стратешки пораз Русији.

"Вашингтон даје зелено светло коришћењу америчке помоћи за напад на Крим. Покрива злочине над становништвом Донбаса, Запорожја и Херсонске области. Све више званичника и стручњака у Америци признаје: 'ово је прокси рат са нашом земљом'", навео је.

Он је нагласио да нема сумње да ће, уколико се донесе одлука да се тенкови "абрамс М1" пребаце у Кијев, руска војска уништити америчке тенкове на исти начин као што су уништени сви други узорци НАТО опреме.

Руски дипломата је скренуо пажњу на чињеницу да Американци стално повећавају војну помоћ Украјини, посебно у периодима када руске трупе побеђују.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена ближи се одлуци да пошаље значајан број тенкова "абрамс м1" Украјини, док би званична најава могла да буде донета данас. 

Према речима једног америчког званичника, САД планирају да Кијеву доставе 30 таквих тенкова.

image