Свет

Шоле од Куртија тражио да се формира ЗСО и да се Срби врате у приштинске институције

Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле од Аљбина Куртија је тражио и да прихвати план ЕУ који су специјални изасланици недавно представили Београду и Приштини
Шоле од Куртија тражио да се формира ЗСО и да се Срби врате у приштинске институцијеwww.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле објавио је да је разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да је тражио од њега да прихвати план ЕУ о нормализацији односа са Београдом који су специјални изасланици недавно представили Београду и Приштини.

"Разговарао сам са премијером Куртијем о предлогу ЕУ о нормализацији односа са Србијом и апеловао на 'Косово' да га прихвати", навео је Шоле.

Нема више података о самом разговору, али Шоле тврди да је тема била партнерство Вашингтона и Приштине и заједнички циљ унапређења европских и евроатлантских интеграција.

"Разговарали смо о напредовању у разговорима о успостављању Заједнице српских општина, у контексту дијалога, као и о потреби да се представници косовских Срба врате на своја места у институције", написао је Шоле на Твитеру.

Подсетимо, Приштина одбија да оснује Заједницу српских општина, иако је њено оснивање одређено споразумом који су Београд и Приштина потписали још 2015. године.

Председник Србије Александар Вучић више пута је нагласио да је формирање ЗСО услов да би се преговори са Приштином наставили.

image