Британци погинули у "хуманитарној евакуацији" из Соледара

Један од њих није успео да уђе у украјинску легију страних бораца, па се наводно, уместо тога, бавио "хуманитарним радом"
Британци погинули у "хуманитарној евакуацији" из Соледара

Британски држављани Крис Пари (28) и Ендрју Багшо (48) погинули су "током акције хуманитарне евакуације" из Соледара у источној Украјини, саопштила је у Паријева породица, недељама након што су пријављени као нестали.

"Са великом тугом морамо да објавимо да је наш вољени Криси погинуо заједно са својим колегом Ендрјуом Багшоом током извођења акције хуманитарне евакуације из Соледара, на истоку Украјине", саопштила је његова породица у изјави коју је објавио британски Форин офис, преноси Ројтерс.

Руска група Вагнер саопштила је раније овог месеца да су њене снаге пронашле тело једног од двојице Британаца који су пријављени као нестали у источној Украјини, на месту тешких борби између украјинских и руских снага.

Украјинска полиција навела је да су њих двојица напустили Краматорск и упутили се у Соледар 6. јануара и да су пријављени као нестали следеће вечери након што је прекинут контакт са њима.

Породица није саопштила додатне детаље о околностима њихове смрти.

Њих двојица су боравили у Бахмуту и ​​Краматорску. 

Пари је прошле године рекао за "Скај њуз" да је разговарао са бројним војницима који су Бахмут описали као "најгоре место на ком су икада били" и додао да су говорили "ово није рат, ово је пакао".

"Дејли мејл" пише да је Пари намеравао да се пријави за украјинску легију страних бораца, али да му је речено да ће због недостатка искуства само бити "препрека", па се наводно, уместо тога, бавио "хуманитарним евакуацијама", што је еуфемизам који украјинска и западна страна често користи за повлачење, односно предају.

Иако је вест о смрти објављена тек 24. јануара, на страници Међународне легије одбране Украјине, у објавама од 11. јануара наводи се да су "вољена браћа Кристофер Пари и Ендрју Багшо погинула на бојном пољу".

Друге објаве са странице показују да није реч само о "хуманитарцима", већ о лицима која су директно ангажована у борбама, а која се такође називају "међународним добровољцима".

И портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је новинарима 12. јануара, када су се Пари и Багшо још водили као нестали, да ће Русија размотрити захтев Велике Британије за помоћ по том питању, али да "такав захтев још није поднет".

Он је додао да је све што су сазнали из медија "да је реч о држављанима Велике Британије, који су служили као милитанти, носили оружје и учествовали у борбеним акцијама, а да су њихови документи откривени на бојном пољу".