Русија

Руска фрегата "Адмирал Горшков" испробала "цирконе" у Атлантику (ВИДЕО)

Посада фрегате, који делује у западном подручју Атлантског океана, извела је војну вежбу која је подразумевала примену хиперсоничног ракетног оружја рачунарском симулацијом, саопштили су у руском Министарству одбране
Руска фрегата "Адмирал Горшков" испробала "цирконе" у Атлантику (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi/Twitter.com

Руска фрегата "Адмирал Горшков", која се налази на дугој поморској пловидби у Атлантском океану, извела је војну вежбу организације напада хиперсоничном ракетом "циркон" на морски циљ који је удаљен више од 900 километара, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.  

"Посада фрегате 'Адмирал Горшков', који делује у западном подручју Атлантског океана, извела је војну вежбу која је подразумевала примену хиперсоничног ракетног оружја рачунарском симулацијом", рекао је командант фрегате Игор Крохмал.

Према његовим речима, током реализације задатка обуке, посада фрегате је показала високу координацију дејстава.

У складу са постављеним задатком, "Адмирал Горшков" је увежбавао организацију извођења ракетног напада на морску мету која је имитирала брод условног противника.

Фрегата се упутила на далеку пловидбу под руководством команданта дивизије ракетних бродова Северне флоте, капетана првог ранга Олега Гладког. Основни задатак је осигуравање руског војно-поморског присуства у стратешки важним тачкама светских океана.

Фрегата "Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков" је савремени вишенаменски брод са вођеним ракетним наоружањем. Предвиђен је за решавање задатака у удаљеним морским и океанским зонама. Примљен је у састав руске Ратне морнарице 2018. године, а 2021. године је дорађен за употребу хиперсоничних ракета "циркон".

Брод наоружан "цирконима" способан је да нанесе прецизне и снажне ударе било којим противничким објектима на мору и на копну. Карактеристика хиперсоничних ракета "циркон" је способност да гарантовано одолевају свим модерним и напредним системима противваздушне и противракетне одбране.

Раније је војни експерт капетан Василиј Дандикин рекао да је "руска фрегата 'Адмирал Горшков' способна да погоди потенцијалну непријатељску групу носача авиона". Према његовим речима, на броду су постављене хиперсоничне ракете "циркон", "кинжал" и ПВО систем "редут".

Немачки медији писали да су хиперсоничне противбродске крстареће ракете "циркон" "права ноћна мора" за западну војску. Аналитичар Јан-Фредерик Венд је оценио да је главна предност овог оружја "способност да контролише лет пројектила чак и након што он достигне брзину звука".

"Ова способност чини 'циркон' готово нерањивим за противваздушне системе", нагласио је стручњак.

image