Свет

Шпанија чека Шолца: Мадрид несигуран по питању слања "леопарда" Кијеву

Премијер Шпаније Педро Санчез током говора у Конгресу избегао је да детаљније говори о плану владе по питању слања тенкова Украјини
Шпанија чека Шолца: Мадрид несигуран по питању слања "леопарда" Кијевуwww.globallookpress.com © Ralph Zwilling/picture alliance

Немачка је након вишенедељне дебате одлучила да Украјини пошаље тенкове "леопард", а Шпанија чека званично саопштење Берлина након чега се очекује да и сама донесе одлуку о испоруци борбених возила Кијеву.

Шпанска "Секста" пише да ће Мадрид одлуку о испоруци тенкова Украјини донети након што Берлин објави званично саопштење, тачније након обраћања канцелара Олафа Шолца.

Министарка одбране Маргарита Роблес ће након састанка са високом командом три армије (копнене, морске и ваздушне) изнети детаљан концепт којим ће се Шпанија придружити плану слања тенкова у Украјину. Министарка економије Надиа Калвињо јутрос је оценила "да се не ради о одбрани Украјине, већ границе са Европском унијом".

"Влада је крајње опрезна у погледу сваке одлуке. Наш став је да будемо уз савезнике", изјавио је раније данас шпански министар парламентарних послова Феликс Болањос.

Министарка Роблес је раније ове недеље поручила да "нема потребе за јавном дебатом или сукобима између савезника".

Тако је премијер Педро Санчез током говора у Конгресу избегао да детаљније говори о плану владе по питању тенкова, већ је само рекао да ће Шпанија деловати "јединствено и у координацији" са остатком савезничких земаља.

Подсетио је и на војну опрему коју је Мадрид већ обезбедио Кијеву, а у питању је 400 тона муниције, лако наоружање, противтенковски ракетни системи, систем противваздушне одбране "хок", и навео да Кијев, по признању украјинског лидера Владимира Зеленског, изузетно цени помоћ коју је до сада добио.

Странке у Шпанији подељене су око питања које је постало тачка раздора међу савезницима у НАТО-у. Конзервативна "Народна партија" већ је позвала владу да пошаље тенкове Кијеву, док левичарска партија "Подемос" критикује испоруку наоружања.

Портпарол странке "Подемос" Пабло Еченик оценио је да су пређене "многе црвене линије" у вези са испоруком оружја. Он се, такође, запитао се да ли ће, сада када се траже тенкови, следећи корак бити захтев за бомбардерима или балистичким ракетама дугог домета.

Шпанија, иначе, има 344 тенкова "леопард", укључујући педесетак чије је стање, према речима министарке одбране, "несрећно".

"Леопард" је први пут стигао у шпанске Оружане снаге 1995. године, када је Мадрид од Немачке изнајмио укупно 108 борбених возила "леопард 2А4". Њих 50 се, након вишегодишње употребе, од 2012. налази у складишту у Сарагоси.

Поред ових тенкова, Шпанија има још 239 возила модерније верзије, "леопард 2Е", које у Шпанији производи компанија Санта Барбара.

Производња овог типа борбеног возила је обављена по немачкој лиценци, а стручњаци истичу да су много модернији по систему нишана и гађања, стабилизацији и електроници. Неки од ових тенкова су 2017. године распоређени у Летонији у оквиру мисије НАТО одвраћања.

image