Ноторни украјински снајпериста елиминисан у Запорожју, ново руско оружје обликује снајперске окршаје

Члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов недавно објавио је лична документа елиминисаног Олега Небувајла, указавши да ново руско наоружање обликује снајперске окршаје у сукобу
Ноторни украјински снајпериста елиминисан у Запорожју, ново руско оружје обликује снајперске окршајеwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Док се руски снајперисти, попут легендарног Василија Зајцева у бици за Стаљинград, са украјинским снагама такмиче у "снајперском рату", запорошки званичници недавно су објавили елиминацију истакнутог украјинског снајперисте - и то захваљујући најновијој Лобаев "ЛАР-10" противснајперској пушци.

Члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов објавио је 19. јануара да су руске снаге елиминисале истакнутог украјинског снајперисту Олега Небувајла.

"На запорошком фронту елиминисан је непријатељски снајперски инструктор највише класе у противснајперском окршају. Ретко се приближавао ближе од једног километра користећи модерне западне снајперске системе, увек дејствујући са велике удаљености", навео је запорошки званичник.

Поделивши фотографије личних докумената украјинског снајперисте, Рогов је указао да је он елиминисан полуаутоматском пушком Лобаев "ЛАР-10".

"Украјински снајперисти изгубили су техничку предност у Запорожју", изјавио је Рогов за "РИА новости".

"Сада је наша војска наоружана најновијим снајперским системом "ЛАР-10" руске производње, који може да погоди непријатеља на удаљености већој од једног километра", указао је он, док је други извор за тај медиј изјавио да је серијска производња "ЛАР-10" за потребе руских снага већ почела.

"ЛАР-10" је заснован на популарној америчкој пушци "АР-15", и произвођач гарантује стопроцентну прецизност "ЛАР-10" на дометима између 250 и 600 метара, уз брзину паљбе од 6 метака у 10 секунди.

То противснајперско оружје са цеви дугом 60 цм у руским снагама има калибар 10,36×77мм (408 Chey Tac), или 12,7×108 мм.

Напредне руске снајперске јединице се обучавају на Криму

На обим снајперских обрачуна и њихов значај у сукобу указује и недавна најава шефа Крима Сергеја Аскјонова да се у тој руској републици тренутно одвија обука нове снајперске јединице у сарадњи са оснивачем произвођача оружја Лобаев Владиславом Лобаевим.

"Формирање такве јединице сада је у пуном јеку... Јединица ће извршавати задатке на најврелијим секторима фронта, где је непријатељска снајперска активност веома велика", изјавио је Лобаев за ТВ канал "Крим 24".

Та јединица биће опремљена целим асортиманом Лобаев снајперских пушака, укључујући и напредни Лобаев "ЛАР-10", али и модел "ТСВЛ-8 М1 Стаљинград".

Именована управо по највећој бици из Другог светског рата током које је и Василиј Зајцев записао своје име у историју, "ТСВЛ-8 М1 Стаљинград", је вишекалибарска пушка са обртно-чепним затварачем и дометом већим од 1.600 метара.

"Сматрам да је мој допринос мојој земљи важан", каже анонимни руски снајпериста у видеу који показује "ТСВЛ-8 М1 Стаљинград" на делу. "Та улога је неопходна. Мој живот, али и живот мојих колега зависи од тога."