Русија

Русија: Тенкови са немачким крстовима поново на "источном фронту"

Још једном смо се уверили да Немачка, као и њени најближи савезници, није заинтересована за дипломатско решење украјинске кризе, закључује амбасадор Русије у Немачкој
Русија: Тенкови са немачким крстовима поново на "источном фронту"Getty © Spencer Platt / Staff

Избор Берлина да испоручи тенкове Кијеву значи коначно одбацивање историјске одговорности за страшне, ванвременске нацистичке злочине током Другог светског рата према народу Русије, оценила је амбасада Русије у тој земљи.

"Уз одобрење руководства немачких власти, борбени тенкови са немачким крстовима поново ће бити послати на 'источни фронт', што ће неминовно довести до погибије не само руских војника, већ и цивилног становништва", рекао је амбасадор Русије у Немачкој С. Ј. Нечајев.

Према његовим речима, ова изузетно опасна одлука подиже сукоб на нови ниво и противречи изјавама немачких политичара о неспремности Савезне Републике Немачке да буде увучена у рат.

"Нажалост, ово се дешава изнова и изнова. Црвене линије су прошлост", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, још једном смо се уверили да Немачка, као и њени најближи савезници, није заинтересована за дипломатско решење украјинске кризе, већ доводи до трајне ескалације и неограничено пумпање кијевског режима све убојитијим оружјем.

Амбасадор је подсетио да је Берлин одлуку о слању тенкова разматрао на 80. годишњицу пробијања блокаде Лењинграда, у којој су страдале стотине хиљада совјетских грађана.

"Немачка уништава остатке међусобног поверења, наноси непоправљиву штету ионако лошем стању руско-немачких односа, доводи у сумњу могућност њихове нормализације у блиској будучности", закључио је амбасадор.

Дума: Руски Т-90 моћнији је од "леопарда2"

Немачки тенкови "леопард 2" су ефикаснији од америчких Абрамса по низу карактеристика, али су у погледу ватрене моћи и оклопне заштите инфериорнији од руских Т-90, рекао је шеф Комитета за одбрану Државне думе Андреј Картаполов,.

"Тенкови 'леопард 2' нису лоши, чак ћу рећи да су по низу карактеристика ефикаснији од 'Абрамса'. Ипак, у поређењу са нашим Т-90, они су знатно слабији у ватреној моћи и оклопној заштити, рекао је заменик у емисији ТВ канала "Русија-24".

Поред тога, парламентарац је нагласио да су руски тенкови већ тестирани током специјалне војне операције и да су се показали "у најбољем светлу".

"За Русију не представља опасност то што 'леопарди' стижу у Украјину, већ могуће формирање тенковских формација Украјине", додао је шеф комитета Државне думе за одбрану.

image