Путин: Европа ће, једног дана, вратити изгубљени суверенитет

Председник Русије је поновио да је циљ да се Русија заштити од претњи на територијама које јој историјски припадају
Путин: Европа ће, једног дана, вратити изгубљени суверенитетwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Европа ће, пре или касније, повратити изгубљени суверенитет, али за то ће по свему судећи бити потребно време, рекао је руски председник Владимир Путин током сусрета са студентима.

"Наравно, доћи ће време, у то нема сумње, једног дана. На овај или на онај начин, суверенитет ће бити враћен Европи. Али, по свему судећи, за то је потребно још времена", рекао је Путин током разговора са студентима Ломоносовсог факултета у Москви.

Изјавио је да на територији данашње Немачке и де факто и де јуре постоје америчке трупе које окупирају матичну државу.

"Совјетске трупе су некад биле у Аустрији, али су добровољно отишле. Русија, као наследница Совјетског Савеза, деловала је као гарант устава Републике Аустрије и гарант неутралног статуса Републике Аустрије. Многи Аустријанци то знају и захвални су нам на таквој позицији", рекао је Путин студентима у лекцији из историје, на коју им је указао.

Он је подсетио и да је највећој држави у Европи, привредном гиганту – Савезној Републици Немачкој управо СССР правно озваничио крај окупације.

"После Другог светског рата Немачка је била подељена, као што знате, на четири сектора - амерички, британски, француски и совјетски. Дакле, Совјетски Савез је формализовао престанак овог окупационог статуса, али САД никада нису", рекао је Путин.

У разговору са студентима Путин је поновио да је циљ специјалне војне операције у Украјини да заштити људе и земљу од опасности која прети да ескалира.

"Циљ је, као што сам много пута рекао, да заштитимо људе, пре свега, али да заштитимо и саму Русију од претњи које покушавају да створе на територијама које нам историјски припадају. Ми то не можемо да дозволимо", рекао је Путин.

Говорећи о украјинској војсци, Путин је навео да противник нема никаквог обзира и да је формирао казнене одреде који пуцају у леђа својим снагама.

"Нажалост, непријатељ не води рачуна ни о чему. Они својим људима пуцају у леђа, чак су стварали и казнене одреде. Баш недавно, пре недељу дана, наши војници су нам рекли да су видели како у једном насељу непријатељ иде напред, а иза њих њихови пуцају на сваког ко крене назад", рекао је председник Русије и додао да верује да то чине украјински националисти, који сами не желе да буду на првим линијама фронта.

Нећемо се одрећи светских класика

Русија неће живети без светске културе, за разлику од Запада који "поништава" наслеђе Петра Чајковског, рекао је Путин током сусрета са студентима.

"Никад нисмо помислили да укинемо Бетовена или Баха, или Вилијама Сиднија Портера, чувенијег као О. Хенрија, а наши непријатељи су се досетили да забране Чајковског. Нека, нека живе без Чајковског, и без Достојевског, и Толстоја, а ми без светских класика нећемо", рекао је Путин.

Председник је на Дан руских студената посетио зграду факултета "Ломоносов", Иновационог научно-технолошког центра "Воробјови Гори" Московског државног универзитета и разговарао са студентима.