Свет

Амерички медији: Кијеву стижу и "абрамси"

Очекује се да Бајденова администрација сваког часа објави да ће Украјини послати 31 свој борбени тенк
Амерички медији: Кијеву стижу и "абрамси"www.globallookpress.com © Sgt. Kaden Pitt/Keystone Press Agency

Бајденова администрација послаће Украјини 31 "абрамс" тенк у процењеној вредности од 400 милиона долара, преносе амерички медији позивајући се на информацију коју је на свом Твитер налогу објавио новинар "Блумберга" Џордан Фабијан.

И "Њујорк тајмс" je, позивајући се на инсајдерске изворе, навео да би намере о испоруци Бела кућа могла да потврди већ данас током Бајденовог обраћања, а како лист спекулише, план је да Америка Кијев снабде са од 30 до 50 тенкова.

У међувремену и новинар "Вашингтон поста" Ден Ламот написао је на Твитеру да ће нови амерички пакет помоћи укључивати "најмање 31 тенк абрамс и осам возила за спасавање".

"Ако постоје кораци које можемо да предузмемо да бисмо обезбедили да Украјина стекне количине оружја или капацитете који су јој потребни и раније смо показали да смо спремни да то учинимо", рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс на брифингу у уторак.

Без обзира на тврдње бројних америчких званичника да слање "абрамса" који је прескуп и претежак за обуку и троши три галона млазног горива на сваки километар и по пређеног пута нема неког смисла, има и оних попут пензионисаног генерал-потпуковника америчке војске Тома Спера који тврди да је реч о најбољим тенковима на свету.

"Имају најбољи оклоп, најбољу дигиталну контролу ватре и не треба да потцењујемо војни значај. Често спомињана забринутост у вези са захтевима за обуку и логистику била је на неки начин измишљена како би се америчкој влади дало простора за дисање", рекао је он.

image