Украјинци коначно признали да су изгубили контролу над кључним градом у Донбасу

Руси су заузели Соледар пре две недеље
Украјинци коначно признали да су изгубили контролу над кључним градом у Донбасуwww.globallookpress.com © Edgar GutiÃ�rrez/Keystone Press Agency

Украјинска војска потврдила је агенцији Франс прес (АФП) да се повукла из Соледара, кључне тачке отпора у бици за Донбас.

Руско Министарство одбране саопштило је да је преузело пуну контролу над градом 12. јануара увече.

"После месеци тешких борби, укључујући и протекле недеље, Оружане снаге Украјине су напустиле Соледар и повукле се дуж периферије на унапред припремљене положаје", рекао је АФП-у портпарол војске Сергеј Черевати.

Соледар је постао поприште интензивних борби у првој половини јануара када су руске снаге опколиле украјинске трупе стациониране у урбаним подручјима. Украјинска влада је демантовала извештаје о напредовању Русије. Черевати је 17. јануара тврдио да кијевске јединице "константно одбијају непријатеља".

Министарство одбране Украјине је раније поручило да медији не знају шта се дешава у Соледару и да су једини који имају све информације, војни команданти због чега, како је 15. јануара рекла заменица министра одбране Украјине Ана Малар, "само овлашћена лица могу да објављују информације о кретању и положају наших трупа".

Малар је реаговала на извештаје о скором поразу украјинских трупа у граду Донбасу.

Исте недеље, британски лист "Тајмс" објавио за Кијев поражавајућ извештај о ситуацији у Соледару када је цитирао преживеле украјинске војнике који су рекли да су лоше опремљени и недовољно обучени.

Немачки "Шпигл" пренео је прошле недење, позивајући се на изворе у Федералној обавештајној агенцији (БНД) да су у борбама за Артјомовск (Бахмут), југозападно од Соледара, украјинске снаге забележиле троцифрене дневне жртве.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби оценио је да губитак Артјомовска неће "стратешки променити динамику на бојном пољу".

Вашингтон је наводно поручио Украјини да престане да се бори за град и уместо тога усредсреди на припрему контраофанзиве, док чека нове испоруке НАТО оружја.

Соледар је део руске Доњецке Народне Републике (ДНР), али су га украјинске трупе држале од 2014. године, када се ДНР отцепила од земље након пуча у Кијеву. Република је постала део Русије након одржавања референдума у септембру.