Свет

Бајден: Шаљемо тенкове "абрамс" Украјини, биће потребни месеци да стигну

Са поносом могу да кажем да су ови тенкови најбољи на свету, поручио амерички председник
Бајден: Шаљемо тенкове "абрамс" Украјини, биће потребни месеци да стигну© Бела кућа

Амерички председник Џо Бајден саопштио је да ће САД послати 31 тенк "абрамс" Украјини, чиме је потврдио раније писање медија.

"Са поносом могу да кажем да су тенкови 'aбрамс' најбољи на свету", поручио је Бајден.

Oн је додао да ће Вашингтон обезбедити неопходну обуку и залихе потребне за рад и управљање овим тенковима, међутим напоменуо је да је за појављивање "абрамса" на бојном пољу потребно време током којег америчке тенкове треба интегрисати у саставни део украјинске војске.

Званичници Беле куће рекли су новинарима да ће бити потребно више месеци да амерички тенкови стигну на своје одредиште у Украјину, пренео је Ројтерс.

Амерички председник истакао је да су Сједињене Државе и Европа у потпуности уједињене, без обзира на, како је додао, очекивање Русије да ће то савезништво пући. "Подршка Украјини да одбрани свој суверенитет и територијални интегритет од руске агресије је oбавеза читавог света", додао је он.

Бајден је указао да велики број европских земаља пружа подршку Украјини, а међу њима је и Финска која је недавно најавила испоруку помоћи тој земљи.

Тим поводом, он је поновио своју изјаву да је руски председник Владимир Путин желео "финландизацију Европе", али да је добио "натоизацију Финске".

Председник САД се захвалио немачким властима које су претходно саопштиле да ће Украјини послати тенкове "леопард 2", а на питање новинарке да ли га је управо Немачка натерала да промени став о слању "абрамса" Украјини, Бајден је одговорио да га Немачка није натерала да промени мишљење, већ да му је циљ био да западне земље заједничким снагама помогну Кијеву.

image