Московска хелсиншка група престаје са радом

Људска права су екстериторијална, рекао је Валериј Боршчов из МХГ у одбрану те невладине организације
Московска хелсиншка група престаје са радом© MHG

Једној од најстаријих организација за заштиту људских права у Русији Московској хелсиншкој групи наложено је затварање, одлучио је суд у Москви. 

Разлог за такву одлуку је, како је саопштено, то што група не поседује исправну регистрацију.

"Удовољиће се захтеву Министарства правде за укидање организације за људска права Московска хелсиншка група", пише у пресуди.

Одлука још није ступила на снагу и на њу се може уложити жалба, што је бранилац Генри Резник и најавио.

Руско министарство правде је током дебате изнело аргумент да је главни разлог укидања МХГ то што је своје деловање спроводила широм земље, иако је имала статус регионалне организације.

"МХГ је регистрована као регионална московска организација, али је своје активности спроводила екстериторијално, што је прекршај који се не може исправити", рекао је представник Министарства правде.

Тужилаштво је подржало тврдњу Министарства, тумачећи ревизијске податке као објективне и потврђујући да су утврђене повреде непоправљиве.

Копредседавајући МХГ Валериј Боршчов рекао је да је укидање групе удар на глобални покрет за људска права, те да је реч о јединственом друштвеном феномену.

Он је подсетио да је МХГ у тренутку свог оснивања замишљена као консолидовано тело руског покрета за људска права.

"Ово је најстарија организација за људска права у земљи и од првих дана свог постојања спроводи широке, консолидоване активности. Стога су тврдње које се износе апсурдне. Људска права су екстериторијална", рекао је он.

Организацију је 1976. године основала група совјетских научника дисидената и годинама је објављивала извештаје о стању људских права у Русији.

Реч је о једној од ретких преосталих невладиних организација за људска права у земљи након затварања групе "Меморијал", добитника Нобелове награде 2021. године.

Комесар за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић позвала је данас земље чланице Савета Европе, међу којима је и Србија, да пруже подршку заштитницима људских права у Русији због, како је навела, забрињавајуће илустрације одмазде и узнемиравања са којима се заштитници људских права суочавају у тој земљи.