Свет

Америчка министарка финансија у посети Јужној Африци, ни речи о Русији и Кини

Америка наставља дипломатску офанзиву у Африци, неколико дана након што је руски министар спољних послова Сергеј Лавров посетио тај континент
Америчка министарка финансија у посети Јужној Африци, ни речи о Русији и Кини© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Министарка финансија САД Џенет Јелен похвалила је учешће Јужноафричке Републике у "Партнерству за праведну енергетску транзицију", на чијем челу се налазе САД и друге западне државе, али није поменула чињеницу да Преторија планира да учествује у војним вежбама са Русијом и Кином.

Јелен, која се налази на двонедељној турнеји по Африци, разговарала је у јужноафричкој престоници са тамошњим министром финансија Еноком Годонгваном, преноси Ројтерс. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров такође је посетио је ту државу пре неколико дана.

Јеленова је похвалила Годонгванину "сарадњу и драгоцене увиде" изнете у досадашњим разговорима, као и да је планира да покрене више питања, попут реструктурирања јавног дуга Замбије, чији је Јужноафричка Република највећи зајмодавац.

"САД веома цене своју везу са Јужном Африком", рекла је Јелен, која ни у једном тренутку није споменула Русију и Кину, као ни најављене војне вежбе са тим земљама.

Годонгвана је изјавио да ће са америчком министарком разговарати о финансијском тероризму, финансирању климатских пројеката, решавању кризе јавног дуга у Африци и глобалним темама о којима ће бити речи на самиту држава чланица Г20 следећег месеца.

Он је посету Јеленове назвао "великим догађајем", наглашавајући да је последња посета неког америчког министра финансија била 2014. године.

Министарство финансија САД није објавило никаква саопштења у вези са састанком Јеленове и јужноафричког председника Сирила Рамафосе, који је догодио иза затворених врата.

Посета Јеленове афричким државама тумачи се као део америчке дипломатске офанзиве на том континенту, као и покушај продубљивања економских односа локалних земаља и САД.

Током своје посете, америчка министарка је нагласила значај "права држава да бирају своје трговинске партнере", наглашавајући "транспарентност и дугорочну природу сарадње са САД", преноси Ројтерс.

Јеленова, која ће се састати и са гувернером централне банке Јужне Африке, нагласила је значај јужноафричког "Партнерства за праведну енергетску транзицију", које су подржале Сједињене Државе, Велика Британија, Француска, Немачка и Европска унија крајем 2021. Оне су обећале 8,5 милијарди долара за убрзање преласка Јужне Африке са фосилних горива на обновљиву енергију, иако се сматра да ће укупна цена тих пројеката бити далеко већа.

"Ово партнерство представља први корак Јужне Африке ка проширењу приступа поузданим изворима електричне енергије и стварању економије са ниским емисијама угљеника", рекла је Јелен, додајући да би то "ублажило дубоки фискални притисак који енергетски сектор ставља на привреду Јужне Африке".

image