Србија и Балкан

Патријарх Порфирије у Америци: Обнова богослужбеног живота у САД

Планирано је да поглавар СПЦ посети парохије и Црквено-школску општину Светог Саве у Њујорку, које му је Свети Архијерејски Синод поверио на духовно старање све до потпуне нормализације тамошњих прилика
Патријарх Порфирије у Америци: Обнова богослужбеног живота у САД© spc.rs

Његова светост патријарх српски господин Порфирије у оквиру радне посете Америци обишао је Цркву Светог Саве у Њујорку и том приликом се упознао са током радова на обнови цркве тешко оштећене у пожару на Васкрс 2016. године, саопштено је на сајту СПЦ.

"У пратњи владике Митрофана, оца Велибора и ђакона Драганa, упознао сам се са радовима на обнови Цркве Светог Саве у Њујорку, која је веома тешко оштећена у пожару на Васкрс 2016. године. Закључили смо да је доста урађено за протеклих шест година, али да је много више посла преостало и да сви морамо настојати да будемо ефикаснији", навео је патријарх.

Патријарх Порфирије изразио је наду да ће радови убрзо бити завршени.

"Молимо се Богу и Светом Сави да се радови на адаптацији што пре заврше како би наши верници могли да се поново сабирају у свом храму. Хвала Богу на свему", закључио је поглавар СПЦ.

Подсетимо, патријарх српски Порфирије, у пратњи протојереја-ставрофора др Велибора Џомића и протођакона др Драгана Радића, допутовао је 24. јануара 2023. године у радну посету Сједињеним Америчким Државама. 

На њујоршком аеродрому "Џон Кенеди" патријарха су дочекали његово преосвештенство епископ канадски Митрофан, протојереј-ставрофор Живојин Јаковљевић, старешина Саборне цркве Светог Саве у Њујорку и парох њујоршки, протонамесник Милан Драговић, часници Црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку на челу са председником г. Вељком Добриловићем, парохијанима и децом.

По старом народном обичају, сачуваном и негованом међу њујоршким Србима, деца су свог патријарха дочекала обучена у српске народне ношње са добродошлицом: хлебом и сољу.

Протојереј-ставрофор Живојин Јаковљевић је у име њујоршких Срба пожелео добродошлицу поглавару СПЦ и духовном оцу православних Срба без обзира где се налазе, изразивши уверење да ће посета патријарха српског додатно оснажити духовно јединство и слогу српског народа на северноамеричком континенту.

Планирано је да поглавар СПЦ од 24. до 28. јануара борави у парохији и Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, које му је Свети Архијерејски Синод поверио на духовно старање све до потпуне нормализације тамошњих прилика. 

У Њујорку ће патријарх служити литургију, а потом ће присуствати свечаној прослави Светог Саве – заштитника тамошњих православних Срба. Током боравка у  Њујорку, а одржаће и више састанака у вези са обновом богослужбеног живота православних Срба у Њујорку, као и са обновом Саборне цркве Светог Саве.

У другом делу посете, од 29. јануара до 4. фебруара,  посетиће Православни богословски факултет Светог Саве у Либертивилу код Чикага, где ће одржати више састанака са деканом, управом, наставницима и студентима једине високошколске установе Српске Православне Цркве на северноамеричком континенту, а присуствоваће и свечаној прослави Светог Саве у организацији наставника и студената тог факултета.

Планиран је и сусрет са надлежним епископима Српске Православне Цркве на простору Северне, Средње и Јужне Америке у манастиру Новој Грачаници на Трећем језеру.

image