Свет

Француска повлачи амбасадора из Буркине Фасо

Након великих протеста и покушаја демонстраната да упадну на територију француске амбасаде, Париз се одлучио одлучио да повуче свог амбасадора
Француска повлачи амбасадора из Буркине Фасо© Tanjug/AP Photo/Kilaye Bationo, File

Француско министарство спољних послова саопштило је данас да повлачи свог амбасадора у Буркини Фасо, дан након што су најавили повлачење својих трупа из Африке.

"Одлучили смо да опозовемо нашег амбасадора из Буркине Фасо, како бисмо се консултовали о стању и перспективи наше билатералне сарадње" наводи се у саопштењу министарства.

Протести у Буркини Фасо против француског војног присуства нагло су порасли због мишљења да Француска није учинила довољно да се ухвати у коштац са побуном исламистичких група, које су се последњих година прошириле из суседног Малија.

Француска је од власти Буркине Фасо, коју чини војна хунта добила захтев да француске трупе напусте ту земљу и то ће бити учињено у року од месец дана, саопштено је из Министарства спољних послова Француске.

Протести против присуства француског утицаја и трупа у тој земљи букте већ неколико месеци, а демонстранти су прошлог месеца покушали да упадну на територију француске амбасаде, као и у њихову војну базу недалеко од престонице Уагадугуа.

Група војника на челу са капетаном Ибрахимом Траореом извела је државни удар у Буркини Фасо 30. септембра, уклонивши потпуковника Пол-Анрија Сандаога Дамибу са места председника. Дамиба, који је сам дошао на власт у јануару државним ударом, потписао је 2. октобра добровољну оставку на место председника.

Објашњавајући разлог смене Дамибе, Траоре је рекао да "није посветио довољно времена и труда да организује рад како би у потпуности поразио терористичке групе које делују у Буркини Фасо".

image