Свет

Легализација пљачке: ЕУ се спрема за коришћење замрзнуте руске имовине у Украјини?

У Правној служби Савета ЕУ верују да постоји правни начин за коришћење око 34 милијарде евра замрзнуте руске имовине
Легализација пљачке: ЕУ се спрема за коришћење замрзнуте руске имовине у Украјини?www.globallookpress.com © Federico Gambarini

Државама чланицама ЕУ речено је да Унија има законска овлашћења да привремено користи најмање 33,8 милијарди евра замрзнутих средстава Руске централне банке за помоћ у обнови Украјине, пренео је "Блумберг" позивајући се на неименоване изворе.

Ти извори су рекли да је Правна служба Савета ЕУ европским дипломатама рекла да је такав план правно изводљив, све док се имовина не експроприше и ако се испуне одређени услови.

Према овим изворима, коришћење замрзнутих средстава Руске банке подразумева одређивање датума до којег ће се користити за обнову Украјине, обезбеђење ликвидних средстава, као и чињеницу да се главница и камата морају бити враћен у Русију у неком тренутку.

Адвокати ЕУ су објаснили да би, уколико је дошло до губитка док је Унија управљала руском имовином, надокнада морала бити обезбеђена кроз буџет Уније или држава чланица.

ЕУ већ неко време истражује могућности коришћења замрзнуте руске имовине, која је привремено одузета на основу санкција које је Унија увела Русији, а разговори о томе су тек у почетној фази.

Званичници ЕУ и поједине државе чланице забринути су зато што би такав потез представљао преседан, па је потребно пронаћи некакво правно оправдање, посебно за коришћење замрзнутих средстава Руске централне банке.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да "жели да натера Русију да плати оно што је уништила у инвазији замрзнутим средствима олигарха и имовином своје централне банке".

Званичници земаља чланица ЕУ и Г7 рекли су да не постоји јасна правна основа за једноставно заплену имовине руске банке и њено преусмеравање у Украјину.

Уместо тога, као први корак, ЕУ разматра удруживање средстава на нивоу ЕУ или на међународном нивоу за генерисање прихода који би могли да се користе за финансирање обнове Украјине – задатак за који је Светска банка проценила да би могао да кошта најмање 350 милијарди долара, наводи "Блумберг".

Док неки правници сматрају да постоји коришћења заплењене руске имовине, извршне власти ЕУ и даље су скептичне по том питању, речено је америчком порталу. Званичници такође верују да би то морало да буде спроведено у координацији са земљама Г7.

Према неким проценама, имовина руске централне банке замрзнута у иностранству износи 300 милијарди долара.

Званичници ЕУ процењују да се око 33,8 милијарди евра налази у депозитима у Унији, иако се тај износ још увек процењује, пренео је Блумберг.

image