Русија

Путин: Многе земље крију злочине нациста

Русија је категорички против препуштања забораву злочина нациста који су актуелни у свим временима, и додао да земља води политику која се залаже да се ништа слично у историји човечанства више никада не понови
Путин: Многе земље крију злочине нацистаNone © http://kremlin.ru/events/president/news/70398

Многе државе избегавају да у солидарности раде на откривању злочина немачких нациста током Другог светског рата, али ће Русија наставити да истражује, рекао је руски председник Владимир Путин на састанку са главним руским рабином у Русији Берлом Лазаром и председником јеврејских општина Федерације Александром Бородом.

Путин је током разговора напоменуо да је Русија свесна става Израела о улози и значају Црвене армије у победи над нацизмом, што руска страна веома цени. Напоменуо је да истражни органи Руске Федерације и даље раде на идентификацији нацистичких злочина.

Према речима председника, Русија је категорички против препуштања забораву злочина ове врсте који су актуелни у свим временима, и додао да земља води политику која се залаже да се ништа слично у историји човечанства више никада не понови. Међутим, друге земље не деле ову позицију, додао је Путин.

Већина Јевреја које су нацисти убили су били држављани СССР-а, рекао је Путин што је, према његовим речима, заједничка бол Јевреја и Руса.

"Истраживање ће бити и јесте значајан допринос откривању злочина нацизма над самим Јеврејима. Јеврејске организације широм света подржавају ову нашу иницијативу. Чинимо све да то не подигнемо на међународни ниво, али нажалост, многе земље под разним изговорима избегавају да раде солидарно у овој важној области. Али ми ћемо, без обзира на тренутну политичку ситуацију, то наставити да радимо“, рекао је Путин.

Путин је одржао састанак са Лазаром и Бородом у четвртак у Кремљу уочи Међународног дана сећања на холокауст.

Раније је руска Федерална служба безбедности објавила документе са којих је скинута ознака тајности, који показују да су Пољаци, заједно са нацистима, убијали затворенике концентрационог логора Аушвиц, од којих су већина били Јевреји.

Концентрациони логор Аушвиц ослободила је Црвена армија 27. јануара 1945. године. С обзиром да су већина затвореника били Јевреји, овај датум се сваке године обележава као Међународни дан сећања на холокауст. Међутим, како је у интервјуу за «Известија» рекао руски амбасадор у Варшави Сергеј Андрејев, ове године пољске власти нису позвале представнике Руске Федерације на комеморативне догађаје у част годишњице ослобођења Аушвица.

image