Свет

Немачка открила када ће први тенкови стићи у Украјину: Довољно рано

"Леопарди" које је Кијев дуго тражио стићи ће "довољно рано", поручио је немачки министар одбране
Немачка открила када ће први тенкови стићи у Украјину: Довољно раноwww.globallookpress.com © Alexander Welscher/dpa

Украјинска војска ће добити појачање у виду тенкова "леопард 2" најкасније до краја марта, обећао је нови немачки министар одбране Борис Писторијус.

На питање новинара да ли је забринут да ће испорука "леопарда" доћи прекасно за Украјину у тренутку када медији најављују руску пролећну офанзиву, Писторијус је рекао да "нема наговештаја да би могло бити прекасно".

"Мислим да ћемо наше 'леопарде' испоручити најкасније, можда, крајем марта", рекао је Писторијус и додао да верује да ће то бити "довољно рано".

Снабдевање немачким тенковима је "веома важна мера за побољшање одбрамбеног интегритета Украјинаца", додао је он.

Писторијус је рекао и да не може да разуме оне који славе одлуку Берлина да пошаље модерне тенкове Кијеву. Разумем оне који су забринути због "испоруке тенкова у ратну зону" али се "не саосећам са онима који би радо узвикивали 'Алелуја' због испоруке тенкова", рекао је министар и додао да "за то нема разлога".

"Говоримо о рату и ништа у томе није пријатно", рекао је Писторијус.

После месеци премишљања, Немачка је у среду званично одобрила испоруку 14 тенкова "леопард 2А6" из сопствених залиха Кијеву. Берлин је такође саопштио да ће дозволити другим земљама да обезбеде тенкове немачке производње.

Неколико сати касније, Американци су одобрили испоруку 31 тенка "абрамс М1" Украјини упркос објашњењима Пентагона да су тенкови неприкладни за сукоб јер су тешки за одржавање, раде на млазно гориво и захтевају опсежну обуку посада. Из Вашингтона је поручено да ће проћи месеци пре него што њихови тенкови стигу до Украјинаца.

Велика Британија је била прва међу западним државама која је Кијеву обећала 14 "чаленџер" тенкова.

Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков упозорио је Немачку, САД и Британију да су испоруке тенкова "директно мешање" НАТО у сукоб у Украјини.

image