Свет

Деца мигранти нестају у Великој Британији: У 2022. из хотела испарило њих 222, већина Албанци

Верује се да су многа нестала деца жртве кријумчара и других криминалних банди које их користе за секс трафикинг, фарме канабиса и организовани криминал
Деца мигранти нестају у Великој Британији: У 2022. из хотела испарило њих 222, већина Албанци© Valeria Ferraro/Keystone Press Agency

Око 200 малолетника без родитељског старања, углавном албанских тинејџера, нестало је из хотела у Великој Британији у којима су били смештени док су чекали на одлуке о захтевима за азил.

Одмах су се огласила удружења за људска права која траже бољу заштиту и услове, а од законодаваца захтевају хитно решење проблема.

Нестала деца су међу десетинама хиљада људи који су последњих година прелазили Ламанш и малим чамцима стизали у Британију.

Истрага коју је на светлост дана ове недеље објавио "Обсервер", показала је да је у једном хотелу у области Сасекса у јужној Енглеској, од око 600 деце млађе од 18 година, у последњих 18 месеци 136 пријављено као нестало, док је 79 регистровано као нестало.

Подаци британске владе за прошлу годину показали су да је више од 222 деце без пратње родитеља, која траже азил, нестало из хотела широм Велике Британије.

Ове наводе потврдио је и министар за имиграцију Роберт Џенрик. Он је открио да је од 4.600 деце која су тражила азил у Британији од 2021. године, око 440 нестало и да је само половина пронађена.

Прошле године је од 40.000 људи који су прелазили опасни канал, око 13.000 имало албанско држављанство. Влада премијера Ришија Сунака обећала је да ће спречити ове доласке и одбити њихове захтеве за азил.

Хотели се у Великој Британији годинама користе за смештај тражилаца азила услед недостатка других привремених објеката.

Локална полиција има задатак да трага за несталима, али је успела да пронађе само неколицину. Верује се да су многа нестала деца жртве кријумчара и других криминалних банди које их користе за секс трафикинг, фарме канабиса и организовани криминал. 

Опозициони посланици довели су у питање цео програм стамбеног збрињавања малолетника.

"Непријатна истина за нас је да ако би нестало једно дете које је у сродству са неким од нас у овој соби, свет би стао. Овде постоји образац, али нико не истражује како треба", рекли су они у уторак у парламенту.

image