Русија

Путин: Срамно је да се преиспитује победа Русије над нацизмом

Руски председник истиче да се руски војници данас боре у Украјини против зла које је рођено јер су се важне лекције из историје заборавиле
Путин: Срамно је да се преиспитује победа Русије над нацизмомGetty © Yevgeny Khaldei / Stringer

Покушаји да се преиспита допринос Русије победи над нацизмом представљају оправдање за злочине овог режима, чиме се отвара пут за поновно оживљавање те погубне идеологије, истакао је председник Русије Владимир Путин.

Путин је организаторима манифестација посвећених Међународном дану сећања на жртве холокауста и обележавања 78.-годишњице ослобођења логора Аушвиц упутио телеграм јер Русија није позвана на манифестације, упркос чињеници да је Црвена армија ослободила логораше.

"Морамо јасно да схватимо да сваки покушај ревизије доприноса наше земље Великој победи заправо значи оправдавање злочина нацизма. То отвара пут за оживљавање његове смртоносне идеологије", рекао је председник.

Према његовим речима, највећи допринос напорима да се стане на крај варварским плановима нациста те 1945. године дао је совјетски народ, који је бранио слободу и независност отаџбине.

"Данас, на Међународни дан сећања на жртве Холокауста, присећамо се једне од најдраматичних страница Другог светског рата, када је Црвена Армија ослободила затворенике из концентрационог логора Аушвиц. Оплакујемо милионе страдалих, стрељаних, мучених, умрлих од глади и болести, невиних људи", додао је.

Путин је истакао да се данас руски војници боре у Украјини против зла које је рођено јер су се важне лекције из историје заборавиле.

"Заборављање лекција из историје доводи до понављања страшних трагедија. Томе сведоче преступи против мирних грађана, етничко чишћење и кажњавање које су организовали неонацисти у Украјини. Управо против тог зла данас се храбро, раме уз раме, боре руски војници", рекао је.

image