Свет

Још једна провокaција: Дански политичар поново спалио Куран, полиција држала стражу

"Обећавам вам да ће више Курана горети све док Ердоган седи на челу", поручио је Расмус Палудан
Још једна провокaција: Дански политичар поново спалио Куран, полиција држала стражуGetty © Jonas Gratzer/Getty Images

Лидер десничарске екстремистичке партије Расмус Палудан поново је спалио Куран испред џамије у Копенхагену под полицијском стражом. Још једна провокација десничарског радикала извршена је у граду Торнби у Данској, у четврти са претежно муслиманским становништвом.

На друштвеним мрежама појавио се снимак са места инцидента, где се види да је и овога пута Палуданова акција спаљивања Курана изведена под заштитом полиције.

Палудан је јуче објавио да ће запалити Куран испред сунитске муслиманске Тауба џамије у Копенхагену.

"У петак, 27. јануара 2023. у 12.30 часова испред џамије на Дортеавеју у Копенхагену ћу запалити књигу. Мислим да је важно да ја, као хришћанин у хришћанској земљи Данској, покажем своје мишљење о одређеним религијама", написао је Палудан на Инстаграму.

Његова објава је разљутила многе муслимане, где су неки заклели на освету јер Палудан не показује поштовање према њиховој вери.

Он је раније рекао да нема проблема са уласком Шведске у НАТО, због чега ову акцију треба посматрати као протест против Турске која блокира њен улаз у Алијансу.

"Обећавам вам да ће више Курана горети све док Ердоган седи на челу", упозорио је данско-шведски политичар и активиста.

Недавно су у Стокхолму, на протесту који су одржани против Турске и настојања Шведске да постане пуноправна чланица НАТО, а испред турске амбасаде Палудан је спалио Куран.

Палудан је вођа данске крајње десничарске политичке партије Хард лајн који има шведско држављанство.

У прошлости је одржао низ демонстрација током којих је спаживао исламске свете књиге.

Турско министарство спољних послова најоштрије је осудило спаљивање Курана, указујући да је то антиисламски чин, који вређа муслиманске вредности под маском слободе изражавања, што је потпуно неприхватљиво.

Турско министарство позвало је Шведску да казни одговорне и све земље да предузму конкретне кораке против исламофобије.

image