Свет

Писторијус откачио Украјину: Нема ништа од ловаца

Немачки министар одбране жали што је Немачка 2011. укинула обавезан војни рок
Писторијус откачио Украјину: Нема ништа од ловаца© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Сто милијарди евра неће бити довољно да покрије потребе немачких одбрамбених снага, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус у интервјуу за  "Зидојче цајтунг", а пренео Ројтерс.

Писторијус, који се на тој функцији налази од прошле недеље, додао је и да ће Немачка морати да повећа своје редовне трошкове за одбрану, који тренутно износе око 50 милијарди евра годишње.

Немачка ће такође морати да освежи своје залихе наоружања, укључујући и 14 "леопард" тенкова које ће Берлин послати у Украјину, рекао је он и додао да је "одлука из 2011. да се укину обавезни војни рок био грешка".

Он је рекао да је неодлучан по питању његовог повратка, не желећи да "ставља такав терет на млађе генерације", али да је отворен за разговоре о "новим моделима који би ојачали везу између државе и њених грађана".

На питање да ли би Немачка могла да пошаље ловце у Украјину, Писторијус је рекао да од тога "неће бити ништа". "У супротном бисмо се одлучили за такав корак, од којег бих сада и те како желео да одвратим", додао је он.

"Ловци су далеко комплексијини одбрамбени системи од тенкова и имају потпуно другачије борбене капацитете. То би нас одвело у димензије о којима ја тренутно упозоравам", рекао је он за немачки лист.

image