Свет

Турска прозвала Европу због спаљивања Курана: Зашто стојите по страни, одговорите

Расмус Палудан је обећао да ће палити Куран сваког петка док се краљевство не придружи Северноатлантском савезу
Турска прозвала Европу због спаљивања Курана: Зашто стојите по страни, одговоритеGetty © Burak Kara/Getty Images

Турско министарство спољних послова саопштило је данас да осуђују спаљивање Курана у Данској и позивају европску администрацију да "не стоје по страни" већ да одговоре на такве акције.

"Најоштрије осуђујемо злочин из мржње који је почињен у Шведској против наше свете књиге, Курана, и који је поново данас у Копенхагену починио исти исламофобични шарлатан. Чињеница је да овај гнусни чин, који се овај пут догодио у Данској после Шведске и Холандије, није спречен, упркос свим нашим упозорењима", наводи се у саопштењу.

Даље се наводи да је ово алармантно у смислу откривања опасних размера које су верска нетрпељивост и мржња достигле у Европи, злоупотребљавајући тзв. слободе.

Турско Министарство спољних послова позвало је данас данског амбасадора због провокативног скупа у Копенхагену и спаљивања Курана, пренео је дански портал "ДР".

Како се наводи, скандалозни данско-шведски радикални политичар Расмум Палудана обећао је да ће спалити Куран испред турске амбасаде и учинио је то крајем јануара у Стокхолму.

Такав провокативни чин је знак протеста против Турске која блокира улазак Шведске у НАТО. Палудан је рекао да ће то радити "сваког петка док се краљевство не придружи Северноатлантском савезу".

Турско министарство спољних послова оценило је планове политичара као провокацију и злочин из мржње, критикујући Данску што је дозволила одржавање такве акције. Истовремено, данско министарство спољних послова изразило је наду да инцидент неће утицати на односе између страна.

"Данска има добре односе са Турском и овај случај то не би требало да промени. Наш задатак је да разговарамо са Турском и објаснимо да имамо отворену демократију, да постоје разлике између Данске као државе и данског народа у целини и појединаца, чији ставови могу бити потпуно различити", рекао је дански министар спољних послова Лике Расмусен.

Лидер десничарске екстремистичке партије Расмус Палудан поново је спалио Куран испред џамије у Копенхагену под полицијском стражом. Још једна провокација десничарског радикала извршена је у граду Торнби у Данској, у четврти са претежно муслиманским становништвом.

На друштвеним мрежама појавио се снимак са места инцидента, где се види да је и овога пута Палуданова акција спаљивања Курана изведена под заштитом полиције.

image