Свет

Амерички генерал предвиђа рат са Кином око Тајвана 2025. године

"Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025", рекао је генерал Мајк Минихан
Амерички генерал предвиђа рат са Кином око Тајвана 2025. годинеwww.globallookpress.com © Master Sgt. Jeremy T. Lock/Keystone Press Agency

Генерал Ваздухопловних снага САД послао је допис својим официрима да се припреме за рат са Кином.

У допису у који је Ен-Би-Си имао увид, генерал Мајк Минихан, шеф команде ваздушне мобилности, рекао је да има осећај да ће Америка заратити са Кином за две године.

"Надам се да грешим. Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025", навео је Минихан.

Команда ваздушне мобилности има скоро 50.000 припадника службе и скоро 500 авиона и одговорна је за транспорт и пуњење горивом.

Минихан у допису наводи да ће, због тога што ће и Тајван и САД имати председничке изборе 2024. године, Америка бити "расејана" што ће кинеском председнику Сију Ђинпингу пружити прилику да крене на Тајван.

Генерал са четири звездице предлаже да се састави "утврђен, спреман, интегрисан и агилан маневарски тим здружених снага спреман да се бори и победи унутар првог ланца острва".

Потписани меморандум је упућен свим командантима ваздушних снага у Команди ваздушне мобилности и другим оперативним командантима Ваздухопловних снага и налаже им да му до 28. фебруара пријаве шта све припремају за борбу против Кине, преноси Ен-Би-Си.

Портпарол Команде ваздушне мобилности потврдио је да је допис, са саветима војницима да непријатељима "пуцају у главу", апдејтују медицинске картоне и среде приватна посла, "аутентичан интерни меморантум генерала Минихана упућен његовим подређеним командним тимовима. Заснован је на прошлогодишњим темељним напорима Команде за ваздушну мобилност да припреми покретне ваздушне снаге за будући сукоб, ако одвраћање не успе."

Вашингтон већ извесно време оптужује Пекинг да намерава да нападне Тајван.
Упитан раније овог месеца да ли је кинеска инвазија на Тајван неизбежна, министар одбране Лојд Остин је рекао да је "провокативно понашање кинеских снага" у последње време веома видљиво, али да "озбиљно сумња" да је инвазија неизбежна.

image