Свет

Бивши шеф војног комитета НАТО Петр Павел победио на председничким изборима у Чешкој

Кампању бившег генерала, који се први пут кандидовао за председника, обележила је снажна подршка НАТО-У, Европској унији и Украјини
Бивши шеф војног комитета НАТО Петр Павел победио на председничким изборима у Чешкој© Танјуг/AP Photo/Petr David Josek

Пензионисани начелник чешке војске, бивши шеф војног комитета НАТО и изразито прозападни кандидат Петр Павел (61) однео је победу на председничким изборима у Чешкој, показали су прелиминарни резултати.

Обрађено је око 97 одсто гласачих листића, а Павел има 57,8 одсто гласова у поређењу са 42,2 одсто подршке коју је добио његов супарник, бивши премијер Андреј Бабиш.

"Победиле су вредности као што су истина, достојанство, поштовање и понизност. Уверен сам да те вредности дели велика већина нас, вреди да покушамо да их учинимо делом наших живота и вратимо их у Прашки замак и нашу политику", рекао је Павел присталицама и новинарима.

Павел ће ступити на дужност у марту када ће заменити одлазећег председника Милоша Земана.

Кампању бившег генерала, који се први пут кандидовао за председника, обележила је снажна подршка НАТО-У, Европској унији и Украјини.

Бабиш је прихватио изборни пораз и честитао Павелу победу у говору пред присталицама, након што су пребројани скоро сви гласови.

Павелу је честитао и премијер Петр Фиала који је навео да је "веома важно што ће у Прагу бити особа која намерава да не дели, већ да уједињује друштво".

Први круг председничких избора у Чешкој одржан је од 13. до 14. јануара, а излазност је била 68,24 одсто.

Павел је тада добио 35,4 одсто и заузео прво место, а са њим је у други круг, у коме се гласало јуче и данас, прошао бивши премијер и милијардер, 68-годишњи Андреј Бабиш, са 34,99 одсто освојених гласова.

За победу на изборима било је довољно да један од кандидата у другом кругу добије просту већину гласова.

image