Свет

Си-Ен-Ен: Јесу ли Ф-16 ловци "магично" решење за Кијев и зашто не?

"Реалност је да ће западни борбени авиони такође бити веома ограничени руским копненим ПВО системима", указао је виши истраживач ваздушних снага у Краљевском институту за уједињене услуге (РУСИ) Џастин Бронк
Си-Ен-Ен: Јесу ли Ф-16 ловци "магично" решење за Кијев и зашто не?Getty © Ethan Miller/Getty Images

Након што су се Немачка, САД и друге НАТО чланице одважиле на отпремање својих тенкова Украјини, слање западних авиона борбених авиона постао је реалнији сценарио.

Иако је немачки канцелар Олаф Шолц нагласио да никада неће одговорити на захтеве кијевског режима за Ф-16 ловце, Компанија "Локид Мартин" саопштила је да су спремни за тај корак, док је холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра рекао је прошле недеље да ће Холандија "отвореног ума" размотрити све захтеве за слање тих авиона.

Међутим, да Ф-16 нису "магично" решење за све проблеме Кијева и да је о успешној имплементацији тих авиона на терену у Украјини лакше говорити него извести указали су западни стручњаци за Си-Ен-Ен.

"Сами по себи, сумњам да ће довести до суштинске промене", рекао је директор истраживања у Хашком центру за стратешке студије Тим Свејс о могућем слању ловаца Ф-16 за Украјину.

"Тенкови, трупе, наравно, системи већег домета као што је ХИМАРС, са способношћу да уклоне руске радарске системе – заједно са Ф-16 – та комбинација би могла помоћи Украјини да преокрене ситуацију", тврди он.

Снабдевање Украјине са Ф-16 не представља целу слику

Ф-16 ловци би се сусрели са истим проблемом који је до сада успешно неутралисао украјинско ваздухопловство - разгранатом мрежом руских ПВО система, указује виши истраживач ваздушних снага у Краљевском институту за уједињене услуге (РУСИ) Џастин Бронк.

"Идеја да би западни борбени авиони омогућили Украјини да иоле редовно изводи борбене ваздушне летове изнад руске територије само је маштање", рекао је Бронк.

"Реалност је да ће западни борбени авиони такође бити веома ограничени руским копненим ПВО системима, баш као што је тренутно случај са украјинским", додао је он.

Имајући у виду околностима ограничен капацитет за њихово офанзивно дејствовање, авиони Ф-16 би примарно играли улогу у одбрани украјинских копнених снага, указује тај стручњак.

Чак и тада, додаје он, руски ПВО системи би представљали значајан изазов.

"Већина западних ваздух-земља пројектила за блиску ваздушну подршку оптимизована је за лансирање са средњих висина, помоћу уређаја за навођење, што заправо није одрживо на самим линијама фронта због претње коју представљају руски копнени ПВО системи", рекао је Бронк.

Да би могла ефикасно да користи Ф-16 ловце, Украјина пре свега морала да "уништи руске системе противваздушне одбране С-400, а по могућности и С-300", рекао је пензионисани пуковник холандског ваздухопловства и војни аналитичар Петер Вијнинга.

"Снабдевање Украјине са Ф-16 не представља целу слику. Запад би им морао омогућити Украјини да оствари ваздушну надмоћ на бојном пољу", указао је он.

Логистички проблеми

Џастин Бронк наводи да би обука украјинских пилота за руковање Ф-16 трајала неколико месеци, али додаје да би мале украјинске ваздухопловне базе такође подразумевале додатне компликације.

"Већина украјинских база које користе за раштркане операције како би избегли напад имају, према западним стандардима, прилично грубе писте које су релативно кратке", указао је он.

Затим се поставља питање одржавања и сервисирања тих напредних авиона. Како су званичници САД претходно говорили, један од разлога због којег се Вашингтон устручавао од слања тенкова "Абрамс М1" Кијеву јесу високи захтеви за њихово одржавање, док се исто може рећи за авионе Ф-16, сматрају стручњаци.

"То су невероватно сложени авиони, посебно са софтверског аспекта", рекао је Бронк и додао да се у великој мери разликују од совјетских ловаца на које су украјински техничари навилки.

Аутор текста за Си-Ен-Ен Мик Кревер предлаже да би авиони Ф-16 могли да буду сервисирани у оближњим НАТО земљама попут Пољске које их већ имају у сопственом арсеналу, али да би свакодневно одржавање и даље морало да се одвија на украјинској територији.

Слање западних техничара у Украјину представља се као једно могуће решење, наводи он, али додаје да би то уједно подразумевало да они буду изложени ризику од руских напада.

Политика пре свега

Холандски пензионисани пуковник и војни аналитичар Петер Вијнинга наводи како је главно питање у вези са слањем Ф-16 политичке, а не техничке природе, имајући у виду горепоменуте стрепње од политичке ескалације са Москвом.

Вијнинга сматра да Ф-16 не би био способан за било какав напад на руску територију "осим ако нису снабдевени нечим попут крстарећих ракета, о чему нико не разговара."

Британски медији недавно су пренели да Лондон не намерава да шаље своје "Тајфуне" кијевском режиму будући да тај потез сматрају "превише ескалаторним".

Извори из Краљевског ратног ваздухопловства такође су изјавили за "Телеграф" да Британске власти нису у потпуности "отписале" слање високопрецизних пројектила дугог домета, али да се та одлука тренутно "не разматра".

image