Магазин

Како да се осећамо ''будно'' током тмурних и снежних дана, када нам се не излази из кревета

Хладни период и снег буде жељу за креветом, топлим пићем, калоричним оброком и генералном зимском хибернацијом. Тешко је константно бити активан, али постоји неколико малих навика које могу бити мотивација за одржавање енергије.
Како да се осећамо ''будно'' током тмурних и снежних дана, када нам се не излази из кревета© Unsplash/Alex Padurariu

Зимски дани могу бити ''тешки'', чак и за велике љубитеље снега. Kретање, обављање обавеза и социјализацијa, могу много брже исцрпети енергију него током ведријих и топлијих дана. Осим умора, многи осећају и велике промене у расположењу. Одржавајање позививне енергије и жеље за кретањем може бити тешко када многи желе само да заврше дневне обавезе и ушушкају се у кревет, док напољу пада снег.

Постоји неколико малих навика које могу знатно помоћи не само физички, већ и ментално. Њихово одржавање може чак потпуно променити став према зими, која ће постати подношљивија и лепша.

Рутина неге

Лице, тело, коса, нокти... Важно је издвајати тренутке за себе, колико год је могуће. Одлазак у салон на фенирање или куповање маске за лице подсећа да негу не треба запоставити. Такође, овакве активности подижу самопоуздање. Циљ није само улепшавање, већ мали знак пажње и љубави према себи и свом телу, као и остајање "у тренингу".

Тело и покрет

Одржавање рутине тренинга је поготово тешко када дође зима. Редовне вежбе у кући, одлазак у теретану или чак шетња светлуцавим улицама може бити довољно. Боље је по физичко и ментално здравље, јер превише времена у кући (само зато што напољу нема много сунца) може имати више негативних него позитивних ефеката.

Нови хобији

У случају да друштвени живот није толико захтеван и могуће је провести време у самоћи, мирни тренуци у дому не морају бити потрошени на спавање или гледање серија. Хладно време је савршено за неговање вештина и вољених хобија. Испробавање рецепата, цртање и сликање, писање и сличне акивности ће вежбати мозак и увек поправити расположење.

Пријатељи уместо ''зимског блуза''

Ако сви савети до сада нису довољно ефикасни, увек је добро ослонити се на пријатеље. Интимно окупљање и уживање у друштву некада буде најбољи лек. Сигурно је да постоје забавне активности у којима сви могу уживати у кући, или чак напољу, упркос хладноћи. Исповедање пријатељима о зимском умору може помоћи и из тога се могу развити заједничке идеје за борбу против тог осећаја.

image