Свет

Сунак отпустио председника странке конзервативаца због пореских малверзација

Јасно је да је дошло до озбиљног кршења министарског кодекса, поручио је британски премијер
Сунак отпустио председника странке конзервативаца због пореских малверзацијаwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Британски премијер Риши Сунак разрешио је данас дужности у влади председника Конзервативне партије Надима Захавија, након што је независна истрага о његовим пореским пословима указала на озбиљно кршење министарског кодекса.

"Јасно је да је дошло до озбиљног кршења министарског кодекса. Као резултат тога, обавестио сам вас о својој одлуци да вас разрешим са положаја у влади његовог величанства", навео је Сунак у писму Захавију, преноси Ројтерс.

Захави је обављао функцију министра без портфеља у влади Ришија Сунака.

Он је рекао да су британске пореске власти пресудиле да је био "непажљив" са својим изјавама, али да није намерно направио грешку како би платио мањи порез.

Независни саветник Лори Магнус открио је да је Захави обмањивао када је рекао да су извештаји прошлог јула о његовим пореским пословима били "очигледна заблуда".

Захави није исправио рекорд све до прошле недеље, када је рекао да је постигао нагодбу са властима.

"Сматрам да је ово кашњење у исправљању неистините јавне изјаве у супротности са захтевом за транспарентношћу", рекао је Магнус у писму Сунаку.

Додао је да је Захави показао "недовољно уважавање" захтева "да буде поштен, отворен и узоран грађанин".

"Понашање господина Захавија као министра пало је испод високих стандарда које, као премијер, с правом очекујете од оних који служе у вашој влади", рекао је Магнус.

image