Свет

"Блумберг": Шолц се у Јужној Америци утркује са Кином за литијум

Немачка планира да Чилеу, другом највећем произвођачу Литијума на свету, понуди "примамљивији" споразум од оног који та земља има са Кином
"Блумберг": Шолц се у Јужној Америци утркује са Кином за литијумwww.globallookpress.com © Lucas Aguayo Araos/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц се нада да ће његов боравак у Јужној Америци овог викенда помоћи Берлину да обезбеди додатне залихе литијума које су потребне немачкој аутомобилској индустрији за производњу батерија за електричне аутомобиле.

Шолц, који се данас састаје са председником Чилеа Габријелом Борићем у Сантјагу, жели да обезбеди већи удео литијума који Чиле произведе за Немачку, изјавили су анонимни извори упознати са тим питањем за "Блумберг".

После Аустралије, Чиле је други највећи произвођач литијума на свету. Већи део литијума који та земља произведе извози се у Кину на даљу прераду, наводи тај медиј.

Немачка ће Чилеу понудити споразум који би био "примамљивији" него онај који та земља има са Пекингом, кажу извори.

Предлог Берлина ће подразумевати да се већи део производног процеса одвија на локалном нивоу, односно да се процес екстракције и прераде учини мање штетним по животну средину, додају извори.

Кина је најјефтиније место за прераду литијума због ниских трошкова производње, док уједно има највећи капацитет за прераду тог елемента у хемикалије неопходне за батерије за електричне аутомобиле, наводи "Блумберг".

Две компаније које тренутно врше екстракцију литијума у Чилеу су америчка "Албермејл корпорација" и локална "Ес-Кју-Ем", у чијем власништву Кина има удео од преко 20 одсто.

Обе те компаније екстрахују литијум процесом који подразумева соларну евапорацију, који, како наводи "Блумберг", неки критикују због наводних негативних ефеката на животну средину.

Међутим, селективинији поступак екстракције који би подразумевао мање испаравања вероватно би такође резултовао у смањеној производњи, а самим тим и мањим профитима, наводи тај медиј и додаје да такве алтернативе и даље нису комерцијално тестиране.

Шолц: Кина је ривал Немачке на глобалном тржишту

Немачка и Аргентина су у суботу у Буенос Аиресу потписали потписали меморандум о разумевању, са намером да се Берлину омогући приступ богатим изворима литијума.

Након састанка са аргентинским председником Албертом Фернандезом, Шолц је рекао да је против "политике која служи само интересима оне земље која жели да сама прерађује робу."

Шолц је том приликом директно назвао Кину ''ривалом Немачке на глобалном тржишту робе".

"Постоје државе које сматрају да сав сиров материјал долази из Кине, али то није тачно. Многе сировине долазе, рецимо, из Аргентине и из Чилеа, шаљу се у Кину и тамо се прерађују, па продају. Зар се прерада ових материјала, која отвара хиљаде радних места, не може преместити у оне земље одакле ти материјали долазе", упитао је Шолц.

"Блумберг" наводи да ће касније, током посете Сантјагу, Шолц послати сличну поруку.

На крају свог пропутовања Јужном Америком немачки канцелар ће се састати са председником Бразила Луисом Ињасијом Лулом да Силвом.

image