Русија

Рјабков: Супроставићемо се Америци свим расположивим средствима

Заменик руског министра спољних послова наглашава да су САД манипулисале безбедоносном ситуацијом и додаје да НАТО "зомбира" суседне земље русофобичним хорор причама
Рјабков: Супроставићемо се Америци свим расположивим средствимаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да ће се Москва  на најодлучнији начин супротставити настојању Америке да им нанесе стратешки пораз и да ће том приликом користити све методе и средства.

"Наши односи су доведени у ћорсокак због антируске политике Вашингтона, која је јачала из године у годину, из месеца у месец. Целокупна безбедносна ситуација, укључујући контролу наоружања, држана је као талац САД ради наношења стратешког пораза Русији", рекао је Рјабков у интервјуу за "РИА Новости".

Он је додао да ће се томе супротставити на најодлучнији начин, користећи све методе и средства која су им на располагању.

Игра са испоруком оружја Кијеву завршиће се лоше по играче

Дипломата је нагласио да ће се игре са испоруком оружја Кијеву лоше завршити за оне који их играју.

"САД нису само главни диригент у читавој украјинској кризи, већ и њен главни корисник. Између осталог, Вашингтон сматра Украјину полигоном за тестирање производа свог војно-индустријског комплекса, где се тестирају различити системи наоружања и начини њихове употребе. Све се то тестира, како кажу, за отпор руском оружју", истакао је.

Он је објаснио да Американци повлачењем војне опреме од савезника и њеним слањем "украјинском позоришту", рачунају да ће Европљанима наметнути нове, вишемилионске уговоре за куповину војног оружја и опреме производа. 

"Ово је толико цинична игра која ће се, сигурни смо, лоше завршити за оне који је сада несебично играју", додао је заменик министра.

Немачка влада је, после дугих разговора, пристала да у Украјину пребаци тенкове "леопард 2". Планирано је формирање два батаљона, а у првој фази то ће бити чета од 14 возила из складишта Бундесвера.

Према речима министра одбране Бориса Писторијуса, тенкови би у Украјину могли да стигну крајем марта. Председник САД Џозеф Бајден је такође најавио да ће његова администрација Украјини обезбедити 30 тенкова "амбрамс М1" америчке производње. 

У Кијеву кажу да су Оружаним снагама Украјине потребне стотине тенкова и да пресудну улогу играју број војних возила и време испоруке.

Русија је више пута изјављивала да западна војна помоћ не слути добро Украјини и да само продужава сукоб, а транспорт наоружања постаје легитимна мета руске војске.

НАТО "зомбира" земље русофобичним хорор причама

Рјабков је додао да Русији не треба ништа од Запада, али да НАТО "зомбира" суседне земље русофобичним хорор причама.

"Не треба нам ништа од Запада, само да нас оставе на миру. Али НАТО је са манијакалном упорношћу доследно пузао до руских граница, истовремено зомбирајући наше суседне земље русофобичним хорор причама", рекао је Рјабков.

Према речима дипломате, Москва је више пута упозоравала на негативне последице таквих одлука.

"Нећемо одустати од наших легитимних интереса у области безбедности и нећемо дозволити да се руски народ вређа. Американци нису чули наша упозорења и нису их схватили озбиљно, већ су само наставили да хушкају Кијев против Русије на све могуће начине", додао је заменик министра.

Русија се припрема за консултације са САД о билатералним односима

Заменик руског министра спољних послова рекао је да се Москва припрема за нову рунду консултација са САД о билатералним односима, које сматра корисним. Додаје да време консултација још није прецизирано.

"Што се тиче следеће рунде руско-америчких консултација, њихов датум и место још нису одређени. Не постоји други начин да се пронађе заједнички језик како би се нагомилана хрпа проблема некако померила са мртве тачке. Сада се бавимо припремама за следећи састанак. Надамо се да ће тактика малих корака на крају довести до обострано прихватљивих решења о најважнијим питањима билатералног дневног реда", истакао је заменик министра.

Како је Рјабков навео, билатералне консултације о нормализацији рада амбасада и отклањању проблема у билатералним односима одржане су у Истанбулу у децембру.

Коментаришући њихове резултате, он је приметио да се о питању броја дипломатских представништава Руске Федерације и САД није разговарало.

"Ситуација у овој области је прилично конфузна и има своју позадину, стога је дијалог о овим темама у принципу важан и планирамо да га наставимо", додао је.

Вашингтон није достигао квоту запослених за амбасаду у Москви

Како је навео Рјабков, Вашингтон се жали на недостатак особља у амбасади у Москви, али из непознатих разлога нису изабрали ни трећину од 455 запослених за дипломатску мисију.

Нагласио је да је актуелну дипломатску конфронтацију покренула америчка страна 2016. године и председник Барак Обама када је дошло до заплене шест дипломатских некретнина у власништву Русије, као и масовног протеривања руских дипломата.

"Наравно, уследили су наши одговори, спроведени на основу реципроцитета. Болно су примљени у Вашингтону, где су одмах почели да се жале на мањак кадрова, не говорећи да квота америчке амбасаде у Москви, која од тада имала 455 запослених, није испуњена ни за трећину", нагласио је.

Према његовим речима, у позадини стварног састава америчког дипломатског представништва у Руској Федерацији и броју руских дипломатских представништава у САД, чак и у оквиру квоте коју је навео, постоји велика понуда слободних радних места.

"Ако САД не пристану да испуне та места, онда имају неке друге мотиве, разлоге и нећемо их ни испитивати", рекао је.

 

image