Свет

Финска неће без Шведске у НАТО, одмах после Ердоганових изјава контактирала Турску

Нинисте је још једном нагласио да Хелсинки није променио политику и да и даље намерава да заједно са Стокхолмом уђе у Северноатлантски савез, упрокос чињеници да је Анкара обуставила тај процес
Финска неће без Шведске у НАТО, одмах после Ердоганових изјава контактирала ТурскуGetty © WPA Pool / Pool

Финска је контактирала Анкару одмах након јучерашњих изјава председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да би Турска могла да донесе одлуку о чланству Финске у НАТО којом би "шокирао" Шведску, изјавио је фински председник Саули Нинисте.

Финска и Шведска су, у јеку специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године поднеле пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу. До данас, пријаве Шведске и Финске за НАТО нису ратификовале само две од 30 земаља – Мађарска и Турска.

"Да, одмах смо контактирали Турску. Тренутно нема шта више да се каже, али ускоро ћемо дати детаљнију изјаву", одговорио је Нинисте.

Према његовим речима, Финска је контактирала турске власти и преко кабинета председника и преко министра спољних послова Пеке Хависта.

Нинисте је још једном нагласио да Финска није променила политику о заједничком уласку у Северноатлантски савез са Шведском.

Турска је прошле недеље прекинула разговоре са Шведском и Финском о њиховим захтевима за улазак НАТО, након протеста на којем је лидер данског антиисламског покрета "Страм курс" Расмус Палудан спалио примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму, преноси Ројтерс.

Палуданов потез изазвао је демонстрације у Турској, као и у бројним другим муслиманским земљама.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром је поводом спањивања Курана потврдио да је процес уласка Краљевине у НАТО обустављен, али је изразио наду да би договори са Анкаром могли да буду постигнути на самиту министара спољних послова НАТО у Виљнусу у јулу.

image