Русија

Нова амбасадорка САД на првом састанку у руском МСП

Лин Трејси посвећује посебну пажњу одржавању дијалога између наших престоница и одржавању веза између америчког и руског народа у време невиђених тензија
Нова амбасадорка САД на првом састанку у руском МСПwww.globallookpress.com © Freddie Everett/Us State

Нова амбасадорка САД у Русији Лин Трејси посетила је данас Министарство спољних послова Русије где се састала са замеником руског министра Сергејем Рјабковим. Нова амбасадорка је у одељењу провела свега пола сата. 

Иако су медији и пре обраћања званичника направили пометњу и посумњали да је састанак био неуспешан, амбасада САД у Русији објавила је да је састанак прошао како треба.

"Амбасадорка Трејси посвећује посебну пажњу одржавању дијалога између наших престоница у време невиђених тензија, брине о заштити интереса задржаних у Руској Федерацији и одржавању веза америчког и руског народа", саопштила је дипломатска мисија на Телеграму.

Сергеј Рјабков je на састанку са Лин Трејси нагласио да је тренутна политика коју Вашингтон води у односу на Русију контрапродуктивна, наводи се у саоштењу руског Министарства спољних послова.

Напоменуо је и да се од ње очекује да се не меша у унутрашњу политику Русије и да стриктно поштује руске законе, норме и обичаје.

По изласку из зграде одбила је да комуницира са новинарима.

Пред сам улазак у зграду руског Министарства спољних послова, дочекали су је демонстранти са антиамеричким паролама, на које Трејси није реаговала ни на који начин.

Америчка дипломатска мисија је крајем јануара известила да је Трејси стигла у Москву, а Сергеј Рјабков је најавио њихов састанак за ову недељу.

Лин Трејси је дошла у руско Министарство спољних послова након што је Москва најавила намеру да објавии одговор на писмо Вашингтона о безбедносним гаранцијама.

Министар спољних послова земље Сергеј Лавров је потврдио да ће руски одговор САД бити објављен у јавности, и нагласио да заинтересовани чланови цивилних друштава земаља треба да разумеју шта се дешава и које ставове свака страна брани.

"У супротном, информативни простор ће бити закрчен отвореном пропагандом и лажима", оценио је Лавров.

Према његвим речима, Москва припрема документ од 10 страница где је дефинисана њена реакција и одговор САД и НАТО-у. 

Из споразума Русије и САД о бебедоносним гаранцијама, које је МСП Русије објавило је 17. децембра 2021. произилази да Алијанса мора да се одрекне сваке војне активности на територији Украјине и других држава Источне Европе, Закавказја и Централне Азије.

Такође, Русија и НАТО се обавезују да неће стварати услове које друга страна сматра претњом.

image