Србија и Балкан

Британци знају нешто више? По њима БиХ већ у НАТО-у

Прилог британске телевизије сврстао земљу из региона у своје чланице
Британци знају нешто више? По њима БиХ већ у НАТО-уGetty © Mariano Sayno

У прилогу о паду борбене способности Велике Британије телевизија "Скај њуз" представила је и графику у којој је Босна и Херцеговина сврстана међу земље чланице НАТО-а.

У прилогу британске телевизије, између осталог, наводи се да су "отприлике 30 одсто британских снага у високој приправности резервисти, који нису у стању да се мобилишу у оквиру НАТО рокова", преноси Танјуг.

Прилог је пропраћен графиком, мапом на којој су означене НАТО чланице, а територија Босне и Херцеговине, такође је обојена плавом бојом.

Босна и Херцеговина је од децембра 2006. године у НАТО програму "Партнерство за мир", а од 2008. године је у преговорима с НАТО-ом за чланство.

Према изворима из британског министарства одбране, "Скај њуз" наводи да је високи амерички генерал рекао министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра борбеном снагом највишег нивоа.

Извори такође наводе да је након специјалне војне операције у Украјини, овај пад ратних способности потребно преокренути брже него што је планирано.

image