Свет

Мађарска и Аустрија не желе да шаљу оружје Украјини

Министри одбране ових двеју земаља желе да избегну ширење сукоба, јер, како наглашава Клаудија Танер, ка Европи је највећа опасност
Мађарска и Аустрија не желе да шаљу оружје Украјини© Tanjug/ Efrem Lukatsky

Мађарска и Аустрија неће слати оружје Украјини јер желеле да спрече ескалацију сукоба, изјавио је мађарски министар одбране Кристоф Салеј-Бобровнички након што је у Будимпешти на разговарао са аустријском колегиницом Клаудијом Танер.

"Став Мађарске је јасан. Ми не испоручујемо оружје Украјини јер желимо да избегнемо ескалацију сукоба, и у том погледу наш став се поклапа са ставом Аустрије. Неутрална Аустрија такође не шаље оружје у зону руско-украјинског сукоба".

Према речима аустријске министарке одбране, ширење украјинског сукоба ка Европи је највећа опасност.

"Не ради се само о конвенционалном рату, већ и о нетрадиционалним претњама, као што је повећана миграција коју је рат интензивирао", рекла је она.

Истовремено, Француска не искључује могућност слања борбених авиона Украјини, изјавио је председник те земље Емануел Макрон.

Истим путем, изгледа је кренула и Холандија, чији је премијер Марк Руте рекао да ова држава није добила захтев Украјине за набавку ловаца Ф-16, али је спремна да га размотри.

image