Србија и Балкан

Вулетић: Опроштајна посета председника Чешке има симболички значај

Србија би, према Вулетићевом мишљењу, могла бити једна од земаља медијатора у конфликту у Украјини, на шта је, између редова, указао Земан
Вулетић: Опроштајна посета председника Чешке има симболички значај© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Чешке Милош Земан боравио је у дводневној посети Србији, која је била и његова последња званична посета, а њега ће на месту председника заменити генерал у пензији Петар Павел.

Професор социологије Владимир Вулетић указао је на симболички значај те посете, преноси Радио телевизија Србије:

"Сама чињеница да је изабрао Србију за последњу посету, нешто говори. Те посете, прва и последња, имају симболички значај и за њих се бирају земље и домаћини који имају посебну важност за председника или земљу којом председава", истакао је Вулетић.

Србија би, према Вулетићевом мишљењу, могла бити једна од земаља медијатора у конфликту у Украјини, на шта је, "између редова", указао председник Чешке: "Србија је успела да задржи балансиран однос и остане неутрална у сукобу, а данас-сутра, ако дође бар до покушаја примирја, биће важно да постоје одређене земље и политичари који су стекли поверење обе стране", навео је Вулетић.

Вулетић је указао и на личну димензију Земанове посете и на његову храброст да "пред светским медијима изрази разумевање за Србију", што се, како каже социолог, може набројати на прсте једне руке.

Чешка је признала независност тзв. Косова, али није одобрила слање амбасадора у Приштину.

"Председник (Земан) је успео да учини оно што му је у ингеренцији, али тамо председник нема велика овлашћења, поготово у тој области, а Чешка је водила рачуна и о својим интересима", закључио је Вулетић.

image