Свет

Де Голов унук: Американци, уразумите се и склопите мир са Русијом

Испорука западног наоружања Украјини повећава ризике од трећег светског рата, каже Пјер де Гол
Де Голов унук: Американци, уразумите се и склопите мир са РусијомGetty © Keystone Colour/Getty Images

После набавке тенкова, Кијев би могао да добије моћније оружје, јер испорука западног наоружања Украјини повећава ризике од трећег светског рата, изјавио је Пјер де Гол, унук бившег француског председника Шарла де Гола.

"Ова одлука ће изазвати испоручивање све снажнијег оружја, оружја већег домета. То ће, нажалост, повећати ризик од нуклеарног сукоба. Ово је амбис на чијој ивици стојимо", рекао је он на округлом столу "Сећање на Други светски рат у Русији и Француској, 80-годишњица победе у Стаљинградској бици".

Де Голов унук је напоменуо да је дошло време да се у овом сукобу "уразуме Американци" и да се постигне одржив мир са Русијом.

"Време је да се Француска и њен председник освесте да су велика независна нација и да играју улогу која им је заиста додељена. Неопходно је Русији пружити озбиљне гаранције", додао је де Гол.

Према његовим речима, Русија и Француска имају заједничку историју која је јака, упркос повременим сукобима интереса и чињеници да је Париз постао непријатељски расположен према Москви. Он је напоменуо да заједничка историја може засенити сукоб интереса.

Немачки канцелар Олаф Шолц одлучио је да се Кијеву испоруче тенкови "леопард", објавио је "Шпигл".

Немачки лист наводи да су у питању модели "леопард 2А6" и, цитирајући изворе, да ће доћи директно из складишта Бундесвера. 

Биће испоручена једна чета тенкова (састоји се од три тенковска вода са по четири тенковске посаде).

Поред тога, Берлин намерава да дозволи и другим државама које поседују те тенкове да их пошаљу Украјини.

image