Свет

Мађарска председница: Русија је била, јесте и биће

Каталин Новак изјавила је и да односи између Русије и Мађарске неће бити прекинути, док ће ЕУ опстати само уколико буде способна да доноси једногласне одлуке
Мађарска председница: Русија је била, јесте и бићеwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Уочи данашњег сусрета с лидером Италије Серђом Матарелом, председница Мађарске Каталин Новак изјавила је у интервјуу за лист "Коријера дела сера" да Русија игра важну улогу у светским процесима.

Упитана о важности односа Мађарске с "Путиновом Русијом", одговорила је да за њу постоји "само Русија коју већ дуго води Владимир Путин". 

"Русија је огромна земља, на хиљаде километара удаљена од нас, са историјски дефинисаном улогом, богатом културом која се по много чему разликује од наше (...) Руска економија је једна од најјачих на свету. Ми Мађари поштујемо руски народ. Русија је била, јесте и биће. Исто важи и за Мађарску. Односа између две земље је било, има их и биће их, баш као између Европе и Русије или Украјине и Русије", рекла је Новакова.

Председница Мађарске уједно је рекла да њена држава, као чланица ЕУ и НАТО-а, подржава савезнике у украјинској кризи.

"Циљ Мађара је да живе у миру. Као чланица НАТО-а и Европске уније, Мађарска стоји уз своје савезнике. Као директни суседи Украјине, можда још оштрије осећамо опасност и реалност рата. Преко границе, са ове стране Карпата, живи 150.000 Мађара. Не само да смо генерално за мир већ је наш циљ моментални прекид ватре", прецизирала је Новакова.

Коментаришући европске прилике, Каталин Новак је рекла да су Старом континенту потребни јаки лидери, искрени разговори, заједничко стратешко размишљање и међусобно поштовање. 

"Европска унија и даље може бити успешна уколико се не одрекнемо наше хришћанске културе и ако останемо способни да доносимо заједничке и једногласне одлуке. Да се ​​у међувремену воде расправе? Ништа природније. Мрзела бих да живим у земљи или на свету где нема места за различита мишљења", изјавила је председница Мађарске.

Додала је и да интереси и намере Италије и Мађарске иду у истом правцу у смислу одлучне акције против незаконите имиграције, заштите хришћана и одбране породичних вредности, што Брисел у мађарском случају препознаје као нарушавање права ЛГБТ+ популације.

"У Мађарској свако може да живи слободно, без обзира на пол, веру, националност, политичка мишљења и сексуалну оријентацију. Закони штите и сексуалне мањине. Традиционалне породичне вредности посебно су заштићене Уставом, који јасно каже да је отац мушкарац, мајка жена, а брак љубавна заједница између мушкарца и жене заснована на обостраној сагласности", истакла је Каталин Новак за италијански лист "Коријера дела сера".

Од почетка руско-украјинског сукоба мађарске власти су у више наврата изјављивале да неће испоручивати оружје Кијеву и да неће дозволити другим земљама да га транспортују преко њихове територије. По речима министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, Будимпешта тако настоји да заштити етничке Мађаре који живе у Закарпатју. 

Такође, чак 97 одсто Мађара противи се европским санкцијама уведеним Руској Федерацији.

image