Свет

Не знају енглески, а раде у Скотланд јарду

Иако је план да Метрополитан полиција до краја 2023. регрутује 40 одсто полицајаца из црначких и етнички мањинских заједница, критичари упозоравају да та идеја не би требало да се спроводи на штету стандарда
Не знају енглески, а раде у Скотланд јардуwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Како би повећала разноликост, Метрополитан полиција, која је надлежна за 32 лондонске општине, али не и сам центар Лондона, тј. његов централни финансијски округ, у своје редове пушта особе које једва да знају да пишу на енглеском, упозорава један од инспектора упознат са приликама у инспекторату Његовог Величанства.

Оператер корисничког интерфејса Мет Пер рекао је за британски "Телеграф" да, иако је потпуно "племенито и исправно" што Скотланд Јард има за циљ да буде репрезентативнији у заједници коју контролише, то ипак не би требало да буде на штету стандарда.

Бивша начелница Метрополитен полиције, 2021. године изјавила је да је план да до краја 2023. регрутују 40 одсто полицајаца из црначких и етнички мањинских заједница.

Међутим, упркос владином програму за повећање броја државних службеника широм земље, који је довео до значајне кампање регрутовања и у полицији, број црнаца, азијата и етничких мањина ("БАМЕ") у Лондону остаје мањи од 17 одсто.

Пер је сагласан са постављеним амбициозним циљевима, како у погледу броја регрутованих у полицији, тако и у погледу разноликости, али је поновио да не би требало да буде на уштрб снижавања стандарда и регрутовања људи који нису прикладни за посао.

Напоменуо је да постоје чак и анегдоте због "функционално неписмених на енгелском" који су попуњавали обрасце за приступ у Метрополитан полицију и били прихваћени, а касније имали потешкоћа да пишу извештаје о злочинима.

"У потпуности подржавамо идеју да Лондон, који ће вероватно бити мањински бели град у следећој деценији, не треба да буде под контролом белих полицијских снага. То је очигледно погрешно. То није добро, не само са тачке гледишта легитимитета, већ и из оперативних разлога, јер би то значило да 'Метополитан полиција' нема увид у неке од заједница којима управља, што је стварало проблеме у прошлости", рекао је он и додао да је сагласан са најавњеним променама.

Новоизабрани начелник Mетрополитан полиције Марк Ровли, јасно је ставио до знања да жели да "поништи услове за испуњавање циљева разноликости" и да му је у плану "регрутација правих људи". 

Процене су да десет одсто полицајаца никада није требало да буде примљено у полицију, показују подаци Инспектората полицијских, ватрогасних и спасилачких служби Његовог Величанства из новембра 2022. године.

image