Свет

Америчка Национална гарда се припрема за могући окршај на Арктику

У питању је вежба како би се америчка војска припремила за могући војни сукоб на Арктику, где, како се лед топи, пловни путеви постају пловнији, а војне силе повећавају своје присуство
Америчка Национална гарда се припрема за могући окршај на Арктикуwww.globallookpress.com © Master Sgt. Scott Thompson

Припадници Националне гарде Сједињених Америчких држава тестирали су своје вештине по хладном времену шесту годину заредом, а овога пута у Мичигену, објавио је "Милитари тајмс".

У питању је вежба како би се америчка војска припремила за могући војни сукоб на Арктику, где, како се лед топи, пловни путеви постају пловнији, а војне силе повећавају своје присуство.

"Ако погледате мапу Северног пола, видите колико су све ове земље близу", рекао је амерички генерал Дан Хокансон, начелник Бироа Националне гарде. "Такође видите и пространство Арктика. И док посматрамо пораст температура и даљи приступ Арктику, неки од ових сценарија у којима скоро нико не би деловао јер су тако тешки ― сада почињемо да видимо како се земље одлазе у те области и ту ће бити конкуренције."

Поред Русије и Кине, на Арктику делују и НАТО савезници попут Норвешке, земље коју би САД биле обавезне да подрже у случају конфронтације, наводи "Милитари тајмс".

"Морамо да будемо у могућности да одемо где год да буде потенцијална борба, и морамо да обезбедимо присуство тамо", додао је Хокансон.

Теренска артиљерија је била главни фокус вежбе, са припадницима 20. групе специјалних снага који су радили са предњим посматрачима, заједно са инжењерским водом који је помогао у изградњи импровизованих ватрених база и одржавању путева. На лицу места су били и припадници летонских специјалних снага.

image