Економија

Велика претња финансијској моћи Америке: Петродолар изгубио привлачност

Слабљење петродолара могло би да поткопа америчку економију, упозорава бивши званичник Беле куће
Велика претња финансијској моћи Америке: Петродолар изгубио привлачност© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Сједињене Америчке Државе се суочавају са озбиљним економским ризицима јер се све више земаља широм света удаљава од долара у трговини енергентима, рекао је бивши званичник Беле куће Пол Крејг Робертс.

Робертс, који је био помоћник америчког министра финансија за економску политику током Реганове администрације, упозорио је да би крај петродолара имао озбиљне негативне ефекте на вредност долара, као и на инфлацију у САД и каматне стопе.

Он је указао на недавну најаву Саудијске Арабије да је отворена за плаћање нафте у другим валутама осим долара. Према Робертсовим речима, ако се то догоди, потражња за доларима и вредност валуте ће пасти. Наплатом нафте у доларима, Саудијци су гарантовали светску потражњу за доларима, објаснио је он. "Ово је велика претња моћи Вашингтона и финансијској моћи америчких банака", додао је економиста.

Робертс је приметио да је "петродолар" пола века подржавао вредност америчког долара и обезбедио финансирање великих америчких буџетских и трговинских дефицита.

"'Петродолар' је подржао наставак улоге долара као светске валуте након што је председник Никсон затворио златни прозор 1971. године, чиме је у ствари окончан Бретонвудски систем након Другог светског рата који је америчком долару дао улогу резервне валуте", рекао је он.

Међутим, према Робертсовим речима, последњих година Вашингтон је толико злоупотребио улогу резервне валуте долара санкцијама и запленом имовине да многе земље желе да измире трговинске неравнотеже у сопственим валутама, "како би избегле могућност Вашингтона да им прети и казни за служење њиховим сопственим интересима, а не интересима Вашингтона".

Робертс наводи да ће се САД, ако Саудијци одбаце "петродолар", суочити са тешком инфлацијом и високим каматним стопама неопходним за финансирање буџетског дефицита САД, осим ако Федералне резерве саме не финансирају дефиците штампањем новца. У том случају, инфлацији би се додала монетарна инфлација узрокована падом девизне вредности долара услед пада иностране потражње за доларима. "Ако се ово оствари, импликација за САД је велика штедња", упозорио је Робертс.

Пет претњи доминацији долара

Портал "Бизнис инсајдер" идентификовао је пет претњи доминацији долара, од заједничке валуте Бразила и Аргентине, до златом подржаног стејблкоина.

Земље од Кине и Русије до Индије и Бразила залажу се за регулисање веће трговине у другим валутама, од употреве локалних "јединица" до стејблкоина подржаног златом и нове резервне валуте БРИКС-а.

Деценијама је долар владао као светска резервна валута и широко се користи у прекограничној трговини, посебно за робу као што је нафта. Захваљујући релативној стабилности цена, инвеститори га виде као сигурно уточиште у временима повећане економске и геополитичке неизвесности.

Долар је прошле године додатно ојачан порастом америчких каматних стопа који га је учинио привлачним страним инвеститорима који траже веће приходе. Порастао је за 17 одсто током првих девет месеци 2022. године, али је од тада изгубио део свог сјаја са изгледима да би Федералне резерве ускоро могле да прекину са подизањем каматних стопа јер се инфлација брзо хлади.

Бразил и Аргентина планирају заједничку валуту

Бразил и Аргентина недавно су саопштиле да се спремају да лансирају заједничку валуту, названу "сур" (југ), која би на крају могла да постане пројекат сличан евру који би прихватила цела Јужна Америка.

Заједничка валута могла би да помогне у јачању трговине Јужне Америке, навели су лидери земаља у заједничком саопштењу, јер избегава трошкове конверзије и неизвесност девизног курса. То би могло да наруши доминацију долара у региону, с обзиром да је долар чинио чак 96 одсто трговине између Северне и Јужне Америке од 1999. до 2019. године, према подацима Федералних резерви.

Русија и Иран разматрају "златни" стејблкоин

Русија и Иран заједно раде на криптовалути која би била подржана златом — "стејблкоину" који би могао да замени долар за плаћања у међународној трговини.

Две земље, које су обе погођене западним санкцијама, желе да издају "токен персијског региона" за коришћење у прекограничним трансакцијама, са планом да га лансирају у посебну економску енклаву у Астрахану на југу Русије, која већ бави се иранским пошиљкама.

Пројекат, упозорава "Бизнис инсајдер" позивајући се на званичнике из Москве, може да крене тек када руско тржиште дигиталне имовине буде у потпуности регулисано.

Русија и Иран су последњих месеци појачали свој притисак на "дедоларизацију", према мишљењу истраживачког центра "Џејмстаун фондација". Циљ им је да повећају свој обим трговине на 10 милијарди долара годишње путем потеза као што је развој алтернативног међународног система плаћања за СВИФТ, који им је забрањен.

УАЕ и Индија разматрају коришћење рупија у трговини која није везана за нафту

У међувремену, Уједињени Арапски Емирати и Индија изнели су идеју о вођењу "ненафтне" трговине у рупијама.

Тај потез би се заснивао на споразуму о слободној трговини потписаном прошле године, који има за циљ да повећа трговину између две земље, искључујући нафту, на 100 милијарди долара до 2027. године.

Кина је такође размишљала о идеји да се таква трговина одвија у локалним валутама које искључују долар, рекао је државни министар спољне трговине УАЕ Тани бин Ахмед Ал Зејуди.

Кинески "петројуан"

Кина, са друге стране, настоји да ослаби долар тако што ће користити "петројуан" у трговини нафтом. То би могло да укине петродоларски режим који је на снази од 1970-их, где се глобалне нафтне трансакције углавном решавају у доларима.

Крајем прошле године, Пекинг је почео да купује московску нафту уз велике попусте, завршавајући те куповине у јуанима, а не у доларима, што је довело до успона "петројуана".

Са јачим доларима, уговори о нафти постају скупљи јер су цене углавном у америчкој валути, што такође објашњава окретање Кине од долара.

Аналитичар "Кплера" Виктор Катона рекао је да је Русија заправо постала "азијска нација која је увела јуан у велику трговину нафтом".

Нова резервна валута Русије и Кине

Прошле године, Русија и Кина су започеле преговоре о развоју нове резервне валуте са другим земљама БРИКС-а у изазову доминацији долара.

Нова резервна јединица била би заснована на корпи валута чланица групе: Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

Владавина долара као главног тендера за резерве већ је на измаку јер централни банкари диверзификују своја улагања у валуте попут кинеског јуана, шведске круне и јужнокорејске вона, преноси "Бизнис инсајдер" позивајући се на податке Међународног монетарног фонда.

image