Србија и Балкан

НАТО трупе у Црној Гори: Почеле велике војне вежбе

Први пут се у Црној Гори одржавају толико велике војне вежбе у зимским условима
НАТО трупе у Црној Гори: Почеле велике војне вежбеwww.globallookpress.com © U.S. Army

У Колашину је почела највећа међународна зимска војна вежба у Црној Гори "Заједнички изазов 23", која је окупила око 250 учесника из пет држава.

Како се наводи у саопштењу црногорског Министарства одбране, у наредне две седмице, припадници Војске Црне Горе, Аустрије, Северне Македоније, САД, Италије и НАТО центра за планинско ратовање увежбаваће нападне и операције трагања и спасавања у ширем рејону Колашина, посебно на просторима околних планинских масива, док ће команде унапређивати процесе доношења одлука, преноси ЦДМ.

На свечаној церемонији отварања вежбе у касарни "Бреза", командант 1. Пешадијског батаљона Војске Црне Горе потпуковник Милош Гачевић истакао је да је то први пут да се на територији Црне Горе организује међународна војна вежба тог капацитета у зимским условима.

"Њен циљ је подизање нивоа интероперабилности и способности наших, савезничких и партнерских јединица и команди приликом извршавања задатака из домена планинског ратовања", рекао је Гачевић.

Он је нагласио да је посебно важно што вежба, поред војног има и цивилни карактер, и да је то од великог значаја за будућу подршку цивилним институцијама, пренео је Танјуг.

Шеф Контроле вежбе (ЕxЦОн), пуковник Оружаних снага Аустрије Бернд Рот рекао је да аустријски експерти за планинско ратовање доприносе вежби на више начина, као и да је један од фокуса тренинга и на мобилности у зимским условима.

"Интероперабилност мултинационалних снага кључни је фактор који желимо да постигнемо, као и међусобно разумевање. Јер, на крају дана, војници различитих нација осећају исту хладноћу и подносе исте тешкоће. Када то поделе, не развијају само тактичке вештине, већ и пријатељства", поручио је Рот.

Церемонији отварања је присуствовао и амбасадор Аустрије у Црној Гори Карл Милер.

image