Свет

Хјуман рајтс воч: Украјина осакатила сопствене цивиле забрањеним минама

Здравствени радници указали су да су мине раниле више од 50 цивила, међу којима је најмање петоро деце
Хјуман рајтс воч: Украјина осакатила сопствене цивиле забрањеним минамаwww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan/Keystone Press Agency

Украјинска војска је ранила десетине цивила када је прошле године испалила хиљаде забрањених противпешадијских мина широм града Изјума, саопштила је хуманитарна невладина организација "Хјуман рајтс воч".

Како се наводи у саопштењу, ИЦМ касетне мине (ПТМ-3 или ПФМ-1) које се налазе у ракетама с касетним пуњењем 9М27К3 испаљују се из самоходног вишецевног ракетног бацача БМ-27 "ураган", пронађене су у близини школа и вртића у Изјуму.

На стотине мина распршено је широм града док је Изјум био под контролом руских снага, између априла и септембра прошле године, наводи хуманитарна организација са седиштем у Њујорку.

ПФМ мине из совјетске ере, због свог изгледа назване још и "лептир мине" и "латица мине", направљене су тако да жртву осакате, али не и убију.

Тим "Хјуман рајтс воч" ушао је у тај град након што се руска војска повукла средином септембра, где су нашли мине на девет локација, укључујући школу, обданиште и болницу.

Здравствени радници указали су да су те мине раниле више од 50 цивила, међу којима је најмање петоро деце.

Отприлике половина повреда довела је до ампутација стопала или потколенице. Забележен је најмање један смртни случај, и то старијег човека који је покупио једну од мина у свом дворишту, али истражитељи нису искључили и друге факторе при смрти мушкарца.

Неке од мина биле су опремљене темпираним упаљачима и експлодирале су без упозорења до три дана након распршивања.

Више од 100 становника Изјума тврдило је да су руске снаге покушале да упозоре локално становништво на опасност од украјинских мина, да су отклониле део експлозивних направа и превезле жртве у Русију на лечење.

Када су Руси напустили Изијум, деминирање су наводно обављале украјинске трупе.

Употреба таквих противпешадијских мина забрањена је споразумом из 1997. године, који је потписала и Украјина. САД и Русија нису учествовале у споразуму.

Влада Украјине је за "Хјуман рајтс воч" саопштила да поштује све своје међународне обавезе, али је одбила да открије врсту муниције коју је користила у Изијуму и околини.

"Свака употреба противпешадијских нагазних мина је противзаконита и Украјина би требало да темељно истражи шта се догодило и да се постара да их њени војници не користе", навео је у извештају директор одељења за наоружање те хуманитарне организације Стив Гус.

Он је за амерички медиј "НПР" изјавио да, иако ХРВ верује да је Русија такође користила ове мине, "морална супериорност Украјине је компромитована" најновијим налазима.

Украјина је такође користила ПФМ мине у Харкову и Доњецку прошле године, тврдили су званичници оба града док је Кијев негирао те тврдње.

Те мине су такође пронађене у великом броју широм Белгородске области у Русији у великом броју након украјинског бомбардовања прошлог лета.

image