Русија

Захарова: Русија је чувар европског наслеђа

Западна цивилизација пролази кроз невиђену кризу, а Русија је остала једини чувар свега доброг што је та цивилизација изнедрила, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Русија је чувар европског наслеђаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Сједињене Америчке Државе за претњу проглашавају сваку земљу која је испред њих у нечему, или није попут њих, или се не повинује њиховим наредбама, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова за радио "Спутњик", додајући да је Кина постала једна од таквих држава.

"Треба само једном поштено да напишу да ће сви који буду за јоту, за центиметар, за милиметар, макар за наночестицу испред САД, бити проглашени претњом. Сви  који се не буду уклапали у њихове представе о животу биће одмах проглашени претњом за САД", рекла је Захарова.

Према њеним речима, америчке дипломате још нису напустиле предхришћанску логику, треба им камен на коме ће, како је рекла, написати три фразе: "ко нас надјача, ко се не потчини и ко не личи на нас – претња је". Тако ће се завршити лицемерна дебата о демократији и слободи, коначно никога неће лагати, рекла је Захарова.

Према њеним речима, Русија се у америчком информационом простору последњих десет година сматра претњом, а сада је "на хоризонту глобалног информативно-пропагандног таласа идентификован светионик Кине и талас ће се подићи у том правцу".

Специјална тактика САД

Пре сваких преговора, америчка страна пооштрава реторику, то је њихов "омиљени трик", изјавила је Захарова.

Раније је генерал америчког ваздухопловства Мајк Минихан, позвао америчку војску да се припреми за рат са Кином 2025. године, а амерички државни секретар Ентони Блинкен је током недавне посете Јапану, Кину назвао највећом стратешком претњом за САД.

"Нелогично је да, с једне стране, предстоје преговори између САД и Кине, с друге стране, САД пооштравају реторику, застрашују, почињу са информативном хајком - њихова омиљена тактика. Уместо осмеха, пред сваки преговор показују зубе, и онда гледају – ово је најважнији моменат – како ће њихов саговорник одреаговати. Хоће ли прогутати? Хоће ли бити спреман да седне за преговарачки сто, да ли већ схватају да су на нижој позицији", рекла је Захарова.

Неосноване оптужбе

Вашингтон је сам поткопао принципе Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ), рекла је Захарова алудирајући на изјаву америчког Стејт департмента да је Москва наводно прекршила договор тако што је забранила САД да врши инспекцију својих стратешких објеката.

"Да ли треба да подсећам, да су САД једнострано иступиле из огромног броја споразума, како су 'обуздавали Русију', а сада то називају стратешким поразом до којег морамо бити доведени", рекла је она.

Захарова је подсетила да је Москва навела много примера када се Американци нису придржавали свог дела споразума.

Како је у интервјуу за "РИА Новости" изјавио заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков, Русија остаје привржена новом СТАРТ уговору, поштује сва утврђена квантитативна и квалитативна ограничења и наставља да размењује информације. Он је нагласио да САД, спровођењем фронталног обуздавања Москве, крше преамбулу Уговора.

СТАРТ је једини руско-амерички споразум о контроли нуклеарног наоружања, а истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да се договарају о параметрима будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут по почетку специјалне  војне операције у Украјини.

Претпоставка невиности умрла на Западу

Према речима Захарове, предлог министра правде Немачке да је време да се стане на крај претпоставци невиности је тактика која је већ опробана у међународним односима. 

"Каква небулоза. Више држава не треба да доказује да је неко починио злочин, него појединац треба да доказује држави да је невин. За сваког нормалног човека ово је преокрет од 180 степени, преокрет свега ка чему је ишло не само право, већ и глобално човечанство. На томе се заснива значајан део нашег живота", рекао је Захарова.

Као пример де факто одбацивања претпоставке невиности Запада, она је навела бројне оптужбе на рачун Русије које нису поткрепљене никаквим доказима.

"Претпоставку невиости је Запад већ укинуо у међународним односима, тактика је већ тестирана", рекла је она и додала да ни једна крупна ситуација у свету није прошла а да Запад не упре прстом у Русију са директним оптужбама, који су, наравно, без доказа.

"Докази. Ни пре, ни за време, ни после. Вероватно не би требало да причам о бескрајним сајбер нападима који се доводе у везу са Русијом, о наводном мешању у изборе, листа је бескрајна", додала је руска званичница.

Познају се они

Турска одбија да ратификује пријем Шведске у НАТО, јер добро познаје своје партнере у Алијанси, приметила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Раније је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао да парламент земље неће ратификовати протокол о приступању Шведске НАТО-у, а данас је председник земље поручио Шведској да докле год пале Куран, неће бити ничег од чланства у НАТО.

"Турска, као чланица НАТО-а, познаје своје партнере врло добро", приметила је она и додала да, с обзиром да је Турској позната тактика Запада – обећавају, уцењују, захтевају, а од својих обећања ништа не испуњавају - она је јасно затражила конкретне услове без којих неће ратификовати захтев Шведске да уђе у НАТО.

Према њеним дипломате, ово што се дешава може се посматрати као још један пример кризе западне цивилизације.

"Све ово сведочи нивоу кризе у којој се налази западна цивилизација, а све најбоље што је имала је сачувано код нас. Ми смо ти који негујемо вековну западну цивилизацију", додала је Захарова.

Азов и Мета 

Одлука корпорације "Мета" да искључи националистички пук Азов са листе опасних појединаца и организација је апсурдан и исполитизован корак. Твом одлуком је "Мета" још једном потврдила апсолутну исправност акција које је Русија предузела против компаније (забрањена је у Русији и проглашена екстремном организацијом), изјавила је Захарова на бригингу.

"'Вашингтон пост' је раније објавио, позивајући се на саопштење компаније, да је националистички пук Азов уклоњен са листе опасних појединаца и организација, што ће омогућити припадницима пука да креирају Фејзбук и Инстаграм налоге и постављају садржај", рекла је руска званичница.

Према њеним речима, у питању је још једна манифестација истинске филантропије ове корпорације.

"Азов је права терористичка организација и чињеница да компанија која истиче да јој је циљ комуникација људи због посла, дружења и преноса информација овакву организацију враћа на свој сајт, још једном потврђује апсолутну исправност акција које је Руска Федерација преузела према тој компанији", додала је она.

"На Западу су спремни да дају мегафон људима који се јавно држе идеја неонацизма и мржње на националној и етничкој основи. Што Азов не само да никада није крио, већ је ту логику ставио у чело и постави је као главну", нагласила је Захарова.

"Чланови Азова не треба да гаје илузије јер масовни докази о зверствима која су починили, укључујући масакре цивила, документовани су и доказани на суду, крвава дела неће остати некажњена", поручила је портпаролка Министарства.

САД и НАТО покушавају да увуку Јапан и Јужну Кореју у украјинску кризу

САД покушавају да увуку Јапан и Јужну Кореју у украјинску кризу, сматра Захарова и додаје да источноазијска турнеја генералног секретара НАТО-а и америчког секретара одбране није случајна и представља још један покушај да се њихови партнери – у овом случају Јужна Кореја и Јапан – увуку у кризну ситуацију у Украјини.

Према њеним речима, овим корацима САД дестабилизује ситуацију у азијско-пацифичком региону, а у исто време у руско-украјински сукоб увлачи земље које нису ни чланице НАТО-а ни ЕУ.

Москва полази од тога да ће учешће Токија и Сеула у подршци Кијеву довести до даљег продужавања сукоба, додала је.

Макронове речи о снабдевању Кијева авионима су апсурдне

Апсурдне су речи француског председника Емануела Макрона да евентуална испорука војних авиона Украјини неће довести до ескалације, сматра Захарова.

"Ништа није забрањено шће то бити корисно посебно за Оружане снаге Украјине, и што неће довести до ескалације сукоба и удара на територију Русије, неће ослабити одбрамбену способност саме Француске", рекао је недавно Макрон.

Захарова се запитала да ли је председник Француске заиста сигуран да ако се кијевском режиму испоручи оружје, тешко наоружање и борбени авиони, то неће довести до ескалације ситуације?

Према њеним речима, одрасла особа не може да се води том логиком. "Овакве изјаве само повећавају ионако незаситни апетит режима Зеленског, који је гранатирањем болница и масакрима цивила јасно ставио до знања како 'западне војне ињекције' – како је рекао господин Макрон – не доводе до ескалације сукоба. Они 'доносе' мир. Из ових авиона ће, по свему судећи, бацати колаче и слаткише, мада ја имам другачији осећај", рекла је Захарова.

Она је нагласила да Руска Федерација најоштрије осуђује "све агресивнију и милитантнију реторику западних званичника који се у последње време не стиде да дају гласне изјаве о украјинском сукобу".

"Ипак, разумем их", рекла је Захарова и додала да је Запад свестан да је дошао до ћорсокака и да нема аргументе да објасни својим грађанима шта је урадио и докле је довео европски континент.

Запад полако признаје

Западне невладине организације долазе у ситуацију да потврђују злочине украјинске војске, што раде невољно, рекла је Захарова.

Алудирала је на публикацију "Хјуман рајтс воча" у којој је указано на употребу забрањених противпешадијских мина "латица" од стране Оружаних снага Украјине.

"Значајно је да ратне злочине кијевског режима већ потврђују чак и западне невладине организације, додуше с муком и једва уз обавезан додатак да 'Русија то исто ради'", рекла је она на брифингу у среду.

Захарова је подсетила да је о њиховој употреби раније саопштио и стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја и позвала је "Хјуман рајтс воч" и остале западне медије да обрате пажњу и на друге изјаве руских званичника јер се "на крају дана испоставља да је Русија била у праву".

Пљачка руске имовине

Покушаји Запада да одузму руску имовину неће остати без одговора, рекла је Захарова.

"Покушаји задирања у руску имовину и имовину сматраће се пљачком и неће остати без одговора", рекла је Захарова током брифинга и додала да сви западни аргументи о "легитимности" конфискације руске имовине не подлежу критици. 

"Ако говоримо о праву и законитости који су деценијама на снази, онда не постоји легалан начин да било шта узмемо другима и присвојимо себи", рекла је Захарова.

image