Русија

Патријарх Кирил: Јединствена хармонија руске цркве и државе

По први пут се у историји Русије дешава хармонија односу световног и црквеног, рекао је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: Јединствена хармонија руске цркве и државеwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko, Pool

Патријарх московски и целе Русије Кирил описао је однос цркве и државе у савременој Русији као јединствен и навео да никад није било такве хармоније световног и духовног од установљења Руске православне цркве (РПЦ).

"Данас РПЦ постоји у јединственим условима, у хармонијском односу световног и црквеног, уз пуну аутономију, немешање и са општом свешћу о важности интеракције обе силе једног друштва, државе и цркве, како би наша земља наставила ту истинску, независну од цркве, политику светске моћи којом храбро идемо напред", рекао је патријарх после литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у среду, на 14. годишњицу устоличења на патријарашки трон.

Поглавар РПЦ је изразио захвалност руском председнику Владимиру Путину који подржава конструктивне односе цркве и државе, први пут у дугој историји Руске православне цркве.

"Чак и у православном царству црква је била не само под утицајем, већ је морала пажљиво да слуша шта држава говори. И често је било потребно да се одступи од пастирских принципа цркве и да се прати упутство одозго. Можда се управо због тога, одмах након смене државне власти у совјетском периоду, и десио прогон цркве", додао је патријарх.

Патријарх је захвалио на подршци и свим архијерејима и свештенству сабраном у Саборном храму Христа Спаситеља.

image