Србија и Балкан

У селима Дрен и Лешак "гранична полицијска станица" на 80 хектара

На брду код Лепосавића, на земљи Срба староседелаца, почела изградња још једне, пете полицијске базе на северу Косова и Метохије
У селима Дрен и Лешак "гранична полицијска станица" на 80 хектара© Зоран Шапоњић

Оно што се последњих петнаестак дана, од одлуке Владе тзв. Косова о експропријацији 80 хектара земље у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић, тек назирало, данас је постало очигледно. Власти у Приштини почињу изградњу још једне базе, треће у општини Лепосавић а пете на северу Косова и Метохије.

Да ли ће база бити војна или полицијска, за сада није јасно, а мештанима ових села, посебно људима којима ће бити одузета земља, сасвим је свеједно.

Са друге стране и стручњаци за безбедност који прате ове догађаје, примећују да полицијске базе на северу КиМ које су до сада изграђене "и по формацији и по фортификацији личе на војне базе".

"Циљ је надзор, контрола административне линије коју би вршила погранична полиција. Kако, међутим, за пограничну полицију нису потребна таква утврђења, такво грађевинско осигурање, и та чињеница указује на војни карактер ових база", каже за РТ Балкан стручњак из области безбедности са севера Косова.

Од јутрос тешке грађевинске машине, које обезбеђују припадници Специјалних полицијских јединица проширују сеоски пут у Дрену ка подручју где ће бити база, а председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је сазнао да се ради о "изградњи војне базе".

"Прошло је 15 дана од доношења ове противправне и незаконите одлуке о експопријацији земљишта у катастарским зонама Дрен и Лешак, за које смо данас сазнали за које намене је и донета. Ради се о изградњи базе, потврдили су нам припадници KПС. Данас је био још један једнострани потез, за који нас нико није упознао. Присутне су тешке грађевинске машине, ове људе који изводе радове обезбеђују припадници Специјалних полицијских јединица који су наоружани до зуба. Људи су забринути, негодују и ово данас ником не иде у прилог јер нам не требају нове тензије", изјавио је Тодић, преноси портал "Косово онлајн".

Потпуковник Ветон Ељшани из Косовске полицијске службе, који је координатор радова у селу Дрен, каже да полиција спроводи одлуку владе у Приштини и да ће у селима Дрен и  Лешак, на експроприсаној земљи бити изграђена – "гранична полицијска станица".

"Причали смо са људима још јутрос и разумемо их, али наређења су наређења и поштујемо одлуку Владе. Нема повећаног броја припадника полиције, који су распоређени у околним брдима, као што мештани мисле. Њихов број је минималан", изјавио је потпуковник Ељшани.

Срби неће дозволити отимање дедовине

Он је додао да разуме мештане који се жале, али да је полиција добила наређење које мора да изврши. Објаснио је и да грађанима смета јер је део православног гробља обухваћен одлуком о експропријацији, да је то техничка грешка, и да ће "током радова видети шта може да се уради по том питању".

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, који је читавог дана био са мештанима села Дрен, где се изводе радови рекао је данас да су "људи решени да не дозволе отимање земље и дедовине".

"Ником није пријатно да овде борави чисто албанска јединица полиције и ситуација је заиста тешка. И поред негодовања мештана они настављају да изводе радове, данас раде на ширењу путног правца који води до ове парцеле која износи 83 хектара површине, од којих је 13 у власништву мештана села Дрен. Шест парцела је у друштвеном власништву, док је једна парцела општинска, на којој се налази месно гробље. У разговору са потпуковником Косовске полиције Ветоном Ељшанијем пренели смо да мештани траже обустављање свих радова јер не прихватају отимање имовине", рекао је Тодић.

Као и у неким ранијим случајевима одузимања земље на северу КиМ за изградњу полицијских база, и овог пута радови су почели пре него што је поступак експропријације завршен до краја.

Мештанин села Дрен, Младен Ћипријановић, иначе дипломирани правник, изјавио је данас, како преноси "Косово онлајн", да је оно што се догађа у селу Дрен "кршење закона и правно насиље".

Срби најављују тужбу

"Закон о експопријацији предвиђа дуг поступак, који може да траје годину дана па и дуже док овде имамо узурпацију земљишта у свега 15 дана. Одлука Владе је донета нетранспарентно, не упознајући локално становништво и приватне власнике са тим јавним циљем који треба да буде добро образложен и у вези којег треба да буде одржана јавна расправа. Ништа од тога није испоштовано", рекао је Ћипријановић.

Приватни власници ће, како наводи, поднети тужбу Уставном суду Kосова, а до коначне одлуке никакве радове не би требало изводити. Власници имају право да остану на својој имовини до исплате коначне наплате која ће бити утврђена коначном одлуком о експопријацији.

"Поучени искуством од прошле године, у вези са експопријацијом земљишта и изградње базе у Јарињу, мислим да право мештана неће бити испоштовано", поручио је овај правник.

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља средином прошле године потврдио је изградњу база на северу Kосова прецизирајући да је МУП тзв. Kосова изградио три базе на северу, још једна је у изградњи, да "Косовска полиција сада има другачију ситуацију, на северу је 24 сата" и да је створена ситуација да се делује не само брзо него и – комфорно!

"У питању су базе граничне полиције за брзе интервенције", рекао је Свечља потврђујући да на северу постоји и јединица за брзе граничне интервенције која је недавно формирана.

Приштинска власт жели пуну контролу севера

Иначе, на територији општине Лепосавић полицијске базе су током прошле године успостављене у Јарињу, на самој магистрали Јариње – Лепосавић, на око километар од административног прелаза као и у селу Шаљска Бистрица. Осим тога, зимус је у време барикада на северу Косова, постављен и контролни пункт на путу Лепосавић – Сочаница – Косовска Митровица, на коме 24 сата дежурају приштински специјалци који контролишу саобраћај. На овом контролном пункту пре неколико дана полиција је отворила ватру на возило у коме су била двојица Срба, један од њих тада је тешко рањен.

Још две полицијске базе су у општини Зубин Поток. Једна је близу административног прелаза Брњак, друга је у селу Горњи Јасеновик близу бране језера Газиводе.

И база у селу Горњи Јасеновик подигнута је на земљи Срба староседелаца из тог места.

Влада тзв. Косова, као и у случају села Дрен и Лешак, донела је закључак да се то катастарско подручје проглашава "подручјем од јавног интереса", а изградња базе почела је и пре закључка Владе. Власници земље у Горњем Јасеновику покренули су поступак пред судом како би заштитили своју имовину.

Осим пет база на северу Косова и Метохије, одавно се прича и о изградњу базе Косовских безбедносних снага на вису Црнуша изнад јужног дела Косовске Митровице. Ова база требало би да буде на око 190 хектара и налази се на само 65 километара од Копаоника. Још једна полицијска база КПС-а налази се у некада српском селу Свињаре, надомак јужног дела Косовске Митровице.

"Ради се о тактици леопардове коже, односно намери да се север Косова и Метохије премрежи што гушћом мрежом полицијских, односно војних база и тако ово подручје стави под пуну контролу", каже наш саговорник, стручњак из области безбедности са севера Косова.

image