Свет

Писторијус: Немачкој потребни нови "леопарди", не занима ме одакле паре

Нови немачки министар одбране жели да што пре замени борбена возила која ће отићи у Кијев
Писторијус: Немачкој потребни нови "леопарди", не занима ме одакле пареwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Немачка што пре мора да наручи нове тенкове "леопард" и тако замени оне који иду у Украјину, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус, додајући да га није брига одакле ће бити обезбеђен новац за то.

"За мене је кључна чињеница да морамо да наручимо нове тенкове, и то не за годину дана, већ веома брзо, како би производња могла да почне", рекао је он новинарима приликом посете тенковском батаљону у западном граду Аугустдорфу.

Из овог батаљона, Кијеву ће бити испоручено обећаних 14 "леопарда".

А ко ће да плати нове тенкове за немачку војску? 

"Одакле ће доћи новац? Дозволите ми да то опуштено кажем овако: искрено, није ме брига. Од суштинског је значаја да тенкове обезбедимо брзо", рекао је Писторијус одговарајући на питање залаже ли се за повећање фонда од 100 милијарди евра за модернизацију војске.

Циљ новог немачког министра је да убрза набавку оружја и дугорочно повећа залихе муниције, након што је готово дванаестомесечно донирање оружја Украјини исцрпело немачке војне залихе.

Како преноси "Ал Арабија", Немачкој је и пре него што је почела да шаље војну помоћ Кијеву, фалило 20 милијарди евра не би ли достигла циљане НАТО залихе муниције.

 

 

image