Србија и Балкан

ЗСО прва тачка дневног реда у Скупштини Србије

Србија неће ни по коју цену одступити од захтева да се формира ЗСО јер је то услов за евентуални наставак дијалога, објаснио је Дрецун
ЗСО прва тачка дневног реда у Скупштини Србије© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Дан уочи одржавања седнице Скупштине Србије на којој ће се разговарати о плану за Косово и Метохију, парламентарци из редова власти надају се да ће она бити конструктивна и да ће доћи до јединства. 

Члан Председништва Српске напредне странке и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић указао је да је КиМ велико национално питање, око којег не би требало да буде свађа и подела.

"Надам се да ће седница бити конструктивна, то је и разлог због којег председник долази у скупштину. Вучић од 2014. године позива опозиционе странке да се укључе у процес разговора око КИМ, јер питање КиМ није политичко, већ државно, и није настало јуче, већ постоји скоро 200 година", рекао је Весић у емисији Фокус на Б92.

Он је додао да постоје странке које покушавају да питање КиМ искористе за скупљање јефтиних поена и не би ли Вучића "оборили" и они дошли на власт.

Милићевић: Потребни што шири конзесус и јединство странака

Министар без портфеља из редова СПС-а, Ђорђе Милићевић, нагласио је да се не можемо делити на власт и опозицију када су национални интереси посреди.

У разговору за "Косово онлајн", на питање да ли мисли да је могуће постићи конзесус између опозиције и власти по питању тзв. Косова, наводи да поучен искуством са претходне седнице не мисли да је тако нешто могуће, али и да жели да верује да до њега ипак може доћи.

"Специфичност овог сазива је то што ми из владајуће коалиције кажемо да нећемо посредно или непосредно признати независност "Косова", али то нисам чуо од појединих опозиционих странака да ли су спремни да прихвате његову независност", рекао је он.

Милићевић је додао да је председник Србије још крајем 2022. причао о сложеним и комплексним временима и шта нас очекује током 2023. 

"Када смо последњи пут у парламенту разговарали о извештају о преговорима о КиМ, иако је већина дала подршку, пропустили смо на жалост тренутак, односно неке политичке опције нису осетиле колико је важно да постигнемо што шири конзесус и јединство", појаснио је члан социјалиста.

Дрецун: Инсистираћемо на ЗСО по већ постигнутим споразумима

Огласио се и председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, откривши да ће на дневном реду бити извештај о току преговорачког процеса, у којем се када је реч о Заједници српских општина, у првој тачки дефинише државна политика.

Наводи да Србија неће ни по коју цену одступити од захтева да се формира ЗСО и да је то услов за евентуални наставак дијалога и повратак српских политичких представника у привремене приштинске институције.

Такође, како је Дрецун рекао за Танјуг, у тој тачки се наводи да Србија инсистира на формирању ЗСО на основу већ постигнутих споразума.

"Ту не би требало да буде спорења, али је ипак могуће да неке странке које не признају Бриселски спразум и које самим тим сматрају да не треба инсистирати на формирању ЗСО, буду против поменуте тачке извештаја", рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за КиМ претпоставља да је намера председника Александра Вучића била да позивом председницима посланичких група, односно странака, њима директно презентује неке детаље о којима јавно не може да говори.

"Циљ скупштинског заседања је да се усвоји платформа која би Београду служила за даљи тог дојалога", нагласио је Дрецун и оспорио погрешну представу у делу јавности да је Србија прихватила европски предлог, нагласивши да ће европски предлог служити само као основа за даљи ток преговора.

Оно што је забрињавајуће, истиче Дрецун, је како ће Аљбин Курти пронаћи излаз из ове ситуације или ће остати доследан обећањима која је дао у предизборној кампањи, и неће формирати ЗСО.

"Курти говори да Заједница није у складу са тзв. уставом, а Американци сада говоре да је у складу са тзв. уставом. Овде је друго питање - амерички амбасадор у Приштини каже да Заједница не сме да има извршне надлежности, питам вас откад то? Шта је испреговарано, да ли Американци хоће сада да кажу да нису учествовали у свим оним рундама разговора које је рецимо водила Кетрин Ештон? Тада им није сметало то што Заједница треба да има извршне надлежности", закључио је он уз опаску да ће "ЗСО бити формирана онако како је договорено, односно да не рачунају да ће преко Београда успети да изврше ревизију Бриселског споразума".

image