Свет

Украјински војници на обуци код Британаца: Предали смо се после 20 минута борбе

Имали смо задатак да чувамо линију фронта, али смо ухваћени 1. децембра, рекао је Артјом Коваленко
Украјински војници на обуци код Британаца: Предали смо се после 20 минута борбеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Група украјинских војника обучених у Уједињеном Краљевству предала се 20 минута након почетка њихове прве битке против руских снага близу Свјатогорска у ДНР, рекао је за РИА Новости члан те групе Артјом Коваленко.

Пре него што су стигли у војну базу "Воркоп" у Британији, отишли су до града Лавов одакле су прешли границу са Пољском, а потом су аутобусом ушли у Велику Британију.

Према речима Коваленка, група војника је имала обуку која укључује курс из области медицине, стрељаштва и војног закона. 

Он је додао да се група, након што је завршила обуку, вратила у северни део Украјине у град Житомир где су имали заједничку војну вежбу са 25. бригадом украјинске војске. 

"После тога смо отишли у Волинску област да патролирамо селом Заболотје, а затим смо отишли у Свјатогорск где смо живели четири дана. Убрзо смо стигли на линију фронта на којој смо провели месец дана пре него што су нас заробили. Имали смо задатак да држимо линију, али смо ухваћени 1. децембра. Двадесет минута након борбе смо се предали", рекао је Коваленко. 

Иначе, Велика Британија је већ обучила 10.000 украјинских војника и намерава да обучи још 40.000 ове године, објавио је раније лист "Телеграф".

Званична Москва је у неколико наврата истакла да је неприхватљиво западно слање војне помоћи Украјини, која укључује снабдевање оружјем и обучавање војника, а посебно је истакнута обука Украјинаца у иностранству јер она, како се наводи, потврђује чињеницу да су САД и НАТО постали директни учесници сукоба у Украјини.

image