Свет

"Њујорк тајмс": Фармацеути задржали 1,4 милијарде долара од отказаних поруџбина ковид вакцина

Произвођачи вакцина зарадили су више од 13 милијарди долара за дозе које су дистрибуиране земљама у развоју преко глобалног програма вакцинације "Ковакса"
"Њујорк тајмс": Фармацеути задржали 1,4 милијарде долара од отказаних поруџбина ковид вакцина© Tanjug/AP Photo/Ted Jackson, File

Како се смањује светска потражња за вакцинама против ковида 19, програм за вакцинацију сиромашних у свету покушава да раскине уговоре с фармацеутским компанијама пошто им дозе више нису потребне.

Међутим, по сазнањима "Њујорк тајмса" а на основу поверљивих докумената до којих је дошао, фармацеутске компаније до сада су одбијале да рефундирају 1,4 милијарде долара унапред плаћених ковид вакцина.

Међународна организација за имунизацију "Гави", која је купила вакцине у име глобалног програма вакцинације против ковида "Ковакса", слабо је у јавности говорила о овоме, али њихова финансијска документа показују да су покушавали да ублаже финансијску штету.

"Гави" је невладина организација са седиштем у Женеви која користи средства донатора, укључујући америчку владу и Фондацију Била и Мелинде Гејтс, како би обезбедила имунизацију деце у сиромашним земљама. На почетку пандемије добила је задатак да купи вакцине против ковида за потребе држава у развоју.

Фармацеутске компаније су у почетку заобилазиле "Гави" дајући предност богатим државама које су могле да плате више за прве дозе, али је ова НВО на крају постигла уговоре са девет произвођача.

Вакцине су значајније почеле да стижу до сиромашних земаља тек при крају 2021, када је увелико пало интересовање за исте. Све мање људи је желео да се вакцинише.

Произвођачи вакцина су зарадили више од 13 милијарди долара за дозе које су дистрибуиране преко "Ковакса". Према уговорима пак нису у обавези да врате авансне уплате на основу којих је "Гави" резервисао вакцине које су касније отказане.

"Гави" се нагодио са "Модерном", Институтом за серуме у Индији и неколико кинеских произвођача у вези са отказаним дозама које је платио 700 долара у напред, показују документа до којих је дошао "Њујорк тајмс".

У договору о отказивању више од 200 милиона доза постигнутом крајем прошле године "Гави" се сложио да "Модерна" задржи аванс, заузврат су ослобођени додатних трошкова а и одобрен им је кредит од 58 милиона долара за будуће производе.

И индијски Институт за серуме је задржао средства за 145 милиона отказаних доза и такође одобрио кредит (непознатог износа) који "Гави" може да користи за набавку многих рутинских имунизација које сваке године купује од њих.

Фармацеутска кућа "Новавакс" одбија да врати 700 милиона долара авансно уплаћених за инјекције које никада нису испоручили.

С компанијом "Џонсон и Џонсон" "Гави" се спори око 150 милиона доза које су отказане а ипак произведене, док тај фармацеутски гигант чак захтева додатни износ који у документима није прецизиран. Документа показују да је НВО упозоравала "Џонсон и Џонсон" да им дозе, које су иначе у почетку планиране имунизације касниле (до краја 2021. испоручене је тек четири милиона инјекција), неће бити потребне и да престану да их производе, на шта се компанија оглушила. Неке спорне вакцине имају рок трајања само до средине 2023. године.

Поменута невладина организација је с "Фајзером" пословала индиректно – администрација америчког председника Џозефа Бајдена је од те компаније купила милијарду доза за донације сиромашнима преко "Ковакса". САД су прошле године ревидирале уговор с компанијом – поруџбинину за 400 милиона доза оставили су за неки тренутак у будућности. "Фајзер" је саопштио да није наплаћивао накнаде за промену поруџбине.

"Гави" иначе има велике залихе вакцина и очекује још милионе у виду донација из богатих земаља које желе да их се реше. Организација предвиђа максималну потражњу од 450 милиона доза ове године, што је тек половина онога што је "Ковакс" испоручио 2022.

"Имамо толико понуда за донације вакцина, али их не прихватамо, јер не желимо да им код нас истекне рок", рекао је др Ендру Мулва из кенијског министарства здравља и додао да се пита да ли уопште треба да наставе да троше новац на вакцине против ковида 19.

image