Србија и Балкан

Андрија Мандић кандидат за председника Црне Горе

Одлука је једногласно изгласана на главном одбору Нове српске демократије
Андрија Мандић кандидат за председника Црне Гореwww.globallookpress.com © Nemanja Cabric

Један од лидера Демократсог фронта (ДФ) и председник Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић биће кандидат на изборима за председника Црне Горе, 19. марта, објавила је на Фејсбуку бивша посланица ДФ-а Марина Јочић.

Одлука је једногласно изгласана на главном одбору Нове српске демократије, који је одржан данас.

Мандић је, како је саопштено из НСД-а поручио да верује у победу и да очекује подршку свих грађана Црне Горе.

"Ово је битка за помирење, ово је битка свих који не желе да Црна Гора буде заробљеник мафије, као и оних страних адреса које не мисле добро нашој држави. Ми морамо да вратимо центар одлучивања о будућности ове земље у Црну Гору. Зато ћемо разговарати са сваким човеком, у свакој општини, да му поручимо да смо спремни да водимо нашу земљу напред", казао је Мандић.

Зато је, како је рекао, пружена рука свима, за јединствену и помирену Црну Гору.

"Позивамо све грађане који желе да ова држава крене напред и изађе из мржње и подела буду заједно са нама на путу победе", закључио је Мандић.

Из Демократске народне партије (ДНП) су позвали политичаре, НВО сектор, истакнуте интелектуалце и грађане којима је, како тврде, стало до очувања независности државе, поштовања њеног Устава, борбе против организованог криминала и корупције, да пруже подршку Мандићу.

У саопштењу ДНП-а се наводи да ће грађани на предстојећим председничким изборима бирати три кандидата: "један ће бити представник мафије, други представник амбасада, а трећи представник народа".

Сматрају да то што је, како кажу, ДФ за мање од седам дана прикупио преко 15.000 потписа подршке Андрији Мандићу као председничком кандидату, најбоље говори о снази њиховог политичког савеза, "али пре свега о чињеници да је Црна Гора кренула правим путем".

Председнички избори у Црној Гори, четврти од обнове независности и седми од увођења вишепартијског система, одржаће се 19. марта a рок за подношење кандидатуре је 26. фебруар.

Председник владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је недавно да је за његову земљу најважније да добије новог председника и да то не буде Мило Ђукановић. Он је касније рекао и да је Андрија Мандић међу три најбоља политичара у Црној Гори.

Предходних дана Председништво Покрета Европа сад је саопштило да ће лидер тог политичког савеза Милојко Спајић бити њихов председнички кандидат, а испред Демохришћанске партије ће бити Дејан Вукшић.

Опозиционе партије су синоћ у Скупштини имале разговор о томе да имају једног заједничког кандитата, састанку су присуствовали представници ДПС-а, СДП, СД, Либералне партије и мањинских странака. Као ванстраначки кандидат тог блока помиње се Милица Пејановић Ђуришић.

Андрија Мандић већ је био председнички кандидат на изборима 2008. године, када  је поражен од стране тада актуелног председника Филипа Вујановића.

Он је том приликом освојио 19,5 одсто гласова.

image